VOTAT în Parlamentul Republicii Moldova! Azilul de bătrâni „Sarepta” va beneficia de actul de donaţie din Suedia

DSC00685-1024x576

Parlamentul Republicii Moldova a votat joi, 19 noiembrie 2015, în a două lecturi proiectul de lege privind importul unor mijloace de transport pentru Centrul Creştin „Sarepta” din localitatea Sărata Galbenă, raionul Hînceşti.

Proiectul elaborat de către deputatul Valeriu Ghileţchi are drept scop facilitarea importării unor donaţii din partea cetăţeanului suedez, Olsson Gustav Fredrik şi a organizaţiei germane CDH-Stephanus pentru buna desfăşurare a activităţilor de caritate din localitatea Sărata Galbenă.

Centrul Creştin „Sarepta” are în grija zilnică 50 de bătrâni din toată ţara. Azilul a fost deschis acum 10 ani în urmă, iar de serviciile de caritate şi grija personalului au beneficiat mii de persoane social-vulnerabile din diferite categorii: persoane cu dizabilităţi fizice, orfani şi bărtrâni abandonaţi.

DSC00687-1024x576

Pe lângă azilul de bătrâni „Sarepta”, în noiembrie 2014, în Sărata Galbenă a fost inaugurat Centrul pentru tineri cu deficienţe fizice, cu acelaşi nume, care are o capacitate de 20 de persoane. Totodată, pe parcursul a trei ani, pentru 60 de elevi din familii social-vulnerabile, elevi la Liceul Teoretic „Universum” din comuna Sărata Galbenă, se oferă zilnic un prânz gratuit pe toată perioada anului de studiu. După prânz, elevii au la dispoziţie clase special amenajate ale Centrului unde pot să îşi pregătească temele pentru acasă cu asistenţa profesorilor din liceu. În perioada de vacanţă, Centrul organizează diverse activităţi social culturale, recreative, concerte, excursii cu destinaţii cultural-educative.

DSC00680-1024x576

„Numele „Sarepta” provine de la o localitate menţionată în Biblie, unde locuia o văduvă, care avea doar un pumn de făină și câteva picături de ulei. După 40 de zile petrecute în pustie, proorocul Ilie vine în această cetate şi salvează în mod miraculos această femeie, înmulţind uleiul din ulcior şi făina din oală. Acţiunea acestei întâmplări se petrece într-o perioadă de foamete şi secetă în Israel, iar morala acestui episod Biblic este că binefacerea şi credinţa este răsplătită de Dumnezeu.

Pe paginile sfintei Scripturi, văduvele şi orfanii sunt două categorii menţionate împreună. Dumnezeu ne cheamă să avem grijă de văduve şi orfani, să le facem dreptate și să-i apărăm. Asemenea proiecte fac oamenii din jur mai buni, contribuie la bunăstarea ţării noastre şi ne ajută să construim o societate armonioasă şi prosperă. La fel cum această clădire frumoasă a fost ridicată din ruine, şi Dumnezeu ne vindecă și ne ridică din degradarea spirituală în care ne aflam” a explicat în cadrul evenimentului deputatul creştin-evanghelic Valeriu Ghileţchi.

DSC00595-1024x768

Pastorul biserici locale, Victor Culeac este arhitectul acestui proiect. După câțiva ani de trai în America, a renunțat la toate perspectivele pe care le avea peste ocean și s-a întors acasă în satul natal. „„Ceva timp în urmă am primit un apel de la orfelinatul din Hînceşti. Directorul m-a rugat să luăm un copil la azilul de bătrâni. Am refuzat, spunând că nu putem. Apelurile au continuat, până am ajuns să nu mai răspund la telefon, dar acest lucru mi-a furat pacea. M-am dus la Hînceşti şi am aflat mai multe despre situaţia acelor copii. Este vorba de tineri orfani, cu deficienţe fizice, care după ce împlinesc 18 ani ajung în stradă. M-am întors acasă şi după două zile, în care nu am putut dormi, am mers din nou la Hînceşti. Văzând că nu mai aveam linişte, am adunat comitetul bisericii noastre şi am spus fraţilor că trebuie să facem ceva pentru aceşti copii. Aşa am cumpărat clădirea fostei grădiniţe, iar astăzi avem un adăpost cald pentru acești copii”, a povestit pastorul Bisericii Penticostale din Sărata-Galbenă, Victor Culeac.”

Primarul din sat susţine că Azilul de bătrâni şi mai nou azilul pentru tineri cu dizabilităţi s-au transformat în destinaţii turistice şi centre culturale pentru locuitorii din Sărata-Galbenă.

Centrele Creştine „Sarepta” cu administrare de azil sunt parte a lucrării din Biserica Penticostală din comuna Sărata-Galbenă.

Sursa: Valeriu Ghileţchi

Care e părerea ta?

Adaugă comentariu

Abonează-te la buletinul nostru de
știri creștine