Bibliile arse şi zece creştini amendaţi în Uzbekistan

Tashkent_metro_drushbanarod

Zece creştini au fost amendaţi de o curte penală din Uzbekistan pentru că au avut o întrunire împreună fără permisiunea statului. Instanţa a ordonat ca bibliile şi cărţile de cântări bisericeşti care au fost confiscate să fie distruse. Într-un alt caz, un creştin din Taşkent a fost bruscat de către poliţie pentru că purta în geantă o biblie, iar apoi a fost amendat, anunţă Barnabas Fund.org

Curtea penală din Karşi, regiunea Kaşkadaria, sud-estul Uzbekistanului, în data de 25 septembrie a amendat trei creştini de 50 de ori cât salariul minim lunar şi alţi şapte de 30 de ori cât salariul minim lunar pentru încălcarea dreptului religios şi pentru păstrarea ilegală a literaturii religioase, menţionează agenţia de ştiri Forum 18. Aceeaşi curte a dispus ca bibliile, felicitările de Paşti şi cărţile de cântări bisericeşti – toate care au fost confiscate de autorităţile uzbece – să fie distruse.

Creştinii continuau întrunirile lor fără a avea vreo permisiune de la stat, când autorităţile statale au făcut o razie la locul întâlnirii lor pe data de 26 aprilie. Ei au înregistrat numele creştinilor, i-au chestionat şi au filmat serviciul divin, a comunicat Forum 18.

Copiii de asemenea erau prezenţi în adunare. Oamenii statului au filmat un bărbat care susţinea că vorbeşte din partea Departamentului de Educaţie a oraşului Karşi. Biserica „otrăveşte minţile copiilor şi îi privează de un viitor luminos”, a spus acesta. Şeful Departamentului de Educaţie a oraşului Karşi a confirmat mai târziu agenţiei de ştiri că acest bărbat este o persoană necunoscută.

Autorităţile au făcut iarăşi o razie la aceeaşi întrunire pe data de 2 august şi au întrebat creştinii de ce ei continuă să se adune. Celor din urmă li s-a promis că în curând vor fi aplicate acţiuni judiciare asupra acestui fapt.

În capitală un creştin a fost reţinut şi agresat de poliţie. Într-un alt caz, Timur Ahmedov, un uzbec creştin, a fost oprit de poliţie la o staţie de metrou din cartierul Mirabad din Taşkent, pe data de 21 septembrie. El a fost percheziţionat şi poliţiştii i-au confiscat biblia, alte broşuri creştine şi CD-urile. Două săptămâni mai târziu, el a fost chemat şi interogat de poliţie. „Poliţia din Mirabad l-a agresat pe Ahmetov împingîndu-l şi trăgându-l, ba încă lovindu-l de câteva ori. Ofiţerii l-au interogat în privinţa sursei de aprovizionare cu literatură religioasă”, au menţionat creştinii localnici.

Curtea penală din Mirabad l-a amendat pe Ahmetov de cinci ori cât salariul minim lunar pentru păstrarea ilegală a literaturii religioase şi totodată a dispus ca aceasta să fie distrusă.

Publicarea şi distribuirea materialelor religioase în Uzbekistan este supusă unui control riguros din partea statului şi toate activităţile creştine sunt ilegale pentru membrii bisericilor neînregistrate. Uzbekistan de mult a fost recunoscut ca unul dintre cele mai represive regime cu privire la libertatea religioasă din Asia Centrală.

Care e părerea ta?

Adaugă comentariu

Abonează-te la buletinul nostru de
știri creștine