Ziua Internaţională de Comemorare a Holocaustului, în atenţia liderilor lumii

Liderii lumii şi comunităţile de pe glob marchează Ziua Internaţională de Comemorare a Holocaustului azi, 27 ianuarie, prin ceremonii, memoriale şi evenimente menite să onoreze victimele Holocaustului şi a celui de-al Doilea Război Mondial. Deşi Israelul comemorează Holocaustul în data calendarului evreiesc, pe 27 a lunii Nisan, care de obicei cade în luna mai, evenimentul istoric este comemorat la nivel internaţional în data eliberării lagărului nazist de concentrare de la Auschwitz, care a avut loc în urmă cu 71 de ani, în 1945 (Breaking Israel News).

bibi-holo

via breakingisraelnews.com

Printre cei care recunosc solemnitatea zilei este preşedintele american Barack Obama, care va participa la o ceremonie în cadrul ambasadei israeliene din Washington DC. Ceremonia va onora patru oameni consideraţi “drepţi printre naţiuni” – neevrei care şi-au riscat vieţile pentru a salva sau ajuta evreii în perioada Holocaustului.

Prim-Ministrul Beniamin Netanyahu a subliniat importanţa deciziei lui Obama de a participa la eveniment, afirmând că preşedintele american nu a vizitat ambasada israeliană de mulţi ani. Dumnealui a numit evenimentul “mărturie că relaţia SUA-Israel…este foarte puternică şi stabilă”, în ciuda tensiunilor recente dintre cele două puteri.

Netanyahu a declarat că păstrarea memoriei Holocaustului este mai importantă ca niciodată într-o “perioadă de antisemitism înfloritor şi uneori chiar violent.” Dumnealui a continuat: “O astfel de comemorare ne aminteşte unde poate duce cea mai veche şi temeinică ură.” Netanyahu a avertizat, totuşi, că în Europa şi oriunde “evreii sunt din nou vizaţi doar pentru că sunt evrei”, atrăgând atenţia asupra urii împotriva evreilor individuali, grupului etnic evreiesc şi statului evreiesc.

Mai mult, Netanyahu a punctat faptul că, în ciuda încălcărilor terifiante ale drepturilor omului efectuate de ISIS, Coreea de Nord, Iran şi Siria, Consiliul Drepturilor Omului din cadru Naţiunilor Unite condamnă Israelul mai des decât toate celelalte state la un loc. “Unele lucruri pur şi simplu nu se schimbă”, a spus Prim-Ministrul. Din punctul de vedere al acestuia, un lucru important s-a schimbat – evreii înşişi. “Nu mai suntem un popor fără stat, căutând la infinit un adăpost sigur. Nu mai suntem un popor fără putere care cerşeşte altora protecţie (…) azi suntem un popor independent şi suveran în patria noastră…Azi ne putem proteja pe noi înşine şi ne putem apăra libertatea.”

Netanyahu a concluzionat spunând că atâta vreme cât Israel se va proteja de atacurile deschise ale Iranului, ISIS şi Hamas pentru distrugerea evreilor, “Europa şi restul lumii trebuie să fie de partea noastră. Nu de dragul nostru; de dragul lor.”

via breakingisraelnews.com

via breakingisraelnews.com

Luni, cancelarul german Angela Merkel, care a recunoscut recent că antisemitismul din Germania este “mai răspândit decât ne putem noi imagina”, a deschis o expoziţie de artă a Holocaustului în Berlin, ilustrând 100 de lucrări ale supravieţuitorilor şi deţinuţilor evrei ai Holocaustului, împrumutate de la muzeul israelian al Holocaustului Yad Vashem. “Milioanele de poveşti din perioada Shoah rămân adânc înrădăcinate în conştiinţa noastră naţională”, a declarat Merkel la deschiderea expoziţiei, folosind termenul ebraic pentru “Holocaust”.

Săptămâna trecută, Vaticanul a emis o declaraţie prin care recunoaşte Ziua de Comemorare a Holocaustului, spunând că această zi “cheamă la un respect universal şi mai profund pentru demnitatea fiecărei persoane.” Un reprezentant al Vaticanului a spus: “În comemorarea Holocaustului, ne aducem aminte, de asemenea, că până când toţi bărbaţii şi femeile nu vor fi recunoscuţi ca o familie mare, şi până când nu coexistăm atât cu vecinul, cât şi cu străinul, inumanitatea ne aşteaptă.”

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.