Țările cărora li s-a acordat o atenție specială în Raportul Parlamentului European privind persecuția creștinilor

fulani-muslim-herdsmen-massacre-christians-in-nigeria

Ultimul raport al Comisiei pentru libertatea de religie sau de credință în lume, din cadrul Parlamentului European, demonstrează un cumul oribil de violări ale drepturilor omului în cazul creștinilor și a altor minorități religioase. Raportul cere Uniunii Europene să folosească puterea politică și financiară pentru a pune punct persecuției minorităților religioase din întreaga lume.

Europarlamentari olandezi ce prezidează grupul, Peter van Dalen și Dennis de Jong, scot în evidență în special suferința extremă a creștinilor și a altor minorități, ce survine din partea Statului Islamic. Conform raportului, restricții globale privind libertatea de religie sau credință, există în acest moment în 53 de țări ale lumii. Iată cele mai vizate țări de persecuție, cărora li s-a acordat o atenție deosebită în raportul EU:

Republica Centrafricană – țară cu o populație de 5,3 milioane de locuitori, din care 80 % sunt creștini, unde 36 000 de civili musulmani continuă să fie asediați în zonele controlate de milițiile anti-Balaka. Forțele Ex-Seleka, majoritar musulmane, atacă și acestea populația civilă creștină, iar între ianuarie și aprilie 2015, au murit 1 269 creștini.

Nigeria, cu o populație de 180 de milioane și cu un procent de 90 % creștini, dar unde musulmanii au tribunale Sharia în 12 state din nord și există cazuri în care nemusulmanii au fost duși cu insistență în fața acestor tribunale unde au suferit pedepse precum biciuirea, amputări sau moartea prin lapidare, pentru blasfemie sau alte delicte. De asemenea, milițiile Fulani, ce sunt clasificate ca al patrulea grup terorist, din cele mai sângeroase din lume, au ucis mai mult decât al-Shabaab și Boko Haram. Peste 4 000 de creștini au fost asasinați în Nigeria datorită unor motive relaționate cu credința în 2016 și 198 de biserici au fost atacate și distruse parțial sau total, între noiembrie 2014 și octombrie 2015.

Somalia, cu o populație de peste 10,5 milioane, aproape în întregime musulmană, grupul islamist violent Al-Shabaab, afiliat la Al-Qaeda, își impune propria dogmă „prin hărțuire, mutilări, sau asasinarea persoanelor suspecte că au părăsit Islamul, sau că nu respectă principiile Islamului”, se arată în raport. Din 1993 încoace, s-a impus o politică de curățare religioasă și grupul a declarat că „dorește ca Somalia să fie o țară fără picior de creștin”.

Irakul, unde majoritatea populației de 32,6 milioane, este musulmană, creștinii sunt obligați să se convertească la islam, să plătească impozitul Jizya, sau dacă nu riscă să fie executați. În cei 2 000 de ani de existență a creștinismului în această zonă, comunitatea creștină din Irak se confruntă acum cu dispariția, conform raportului. Estimările sugerează că în Irak, creștinii au căzut de la 1,2 milioane în 1990, la 500 000 în 2013 și la 260 000 în 2015.

Arabia Saudită, unde populația de 27,3 milioane este aproape în întregime musulmană, raportul arată că restricțiile guvernamentale constituie unele  „dintre cele mai grave violări ale libertății de religie sau credință din lume”. Apostazia, blasfemia, vrăjitoria și pacifismul sunt pasibile de pedeapsa cu moartea.

Iranul, unde 99 % din populație este musulmană, creștinii se confruntă „cu o persecuție sistematică”, din partea regimului iranian, și din februarie 2015, 90 de creștini lâncezesc în închisoare, sunt arestați sau în așteptarea procesului, din cauza credinței sau activității religioase. De asemenea s-a evidențiat și „o creștere semnificativă” în numărul de agresiuni fizice sau bătăi administrate creștinilor în închisori.

Sudanul, unde 96 % din cele 33,5 milioane de locuitori sunt musulmani, blasfemia presupune o pedeapsă cu închisoarea de șase luni, biciuirea sau amenda. Prozelitismul nu este ilegal, dar convertirea la altă religie decât islamul, se pedepsește cu moartea. Din 2011, peste 170 de persoane au fost arestate pentru intenția de a-i converti pe musulmani. În iunie 2015, autoritățile sudaneze au arestat pe Frados Al Turn, împreună cu alte 9 femei, într-o biserică, pentru că purtau pantaloni și bluze lungi, considerate indecente de musulmani. Al-Turn a fost condamnată la 20 de lovituri de bici și la o amendă.

În Siria, a avut loc „o brutală curățare etnică și religioasă” de către Statul Islamic, a creștinilor, a populației yazidi și a altor minorități. Masacrele efectuate de către Statul Islamic, contra minorităților religioase au fost numite „genocid” de către diverse organizații internaționale, inclusiv de către Parlamentul European. Una din atrocitățile cele mai feroce din 2015, a fost Palmyra, unde au fost asasinate peste 400 de persoane, multe din ele femei și copii. În Alepo au mai rămas doar 60 000 de creștini, din 400 000.

„Nu putem accepta ca în ziua de azi oamenii să fie asasinați, torturați și oprimați doar din cauza convingerilor sau credințelor lor”, a spus Sophia Kuby, director în departamentul de apărare al EU, după ce raportul a fost prezentat Parlamentului European.

„Raportul anual privind libertatea de religie sau de credință, este un instrument important pentru promovarea libertății religioase, atât în interiorul Uniunii Europene, cât și în afara ei. Practic acesta ne ajută să abordăm persecuția religioasă în întreaga lume și ne asigură că Uniunea Europeană folosește puterea politică și financiară pentru a garanta drepturile fundamentale ale minorităților religioase în toate țările”.

Autor: Beni Drădici

Adaugă comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.