Care este semnificaţia statuii lui Hristos Mântuitorul din Rio?

statuia_lui_iisus_rio

Jocurile Olimpice de la Rio au loc în umbra reprezentativă a lui „Hristos Mântuitorul”, statuia care  priveşte peste oraşul Rio de Janeiro. Statuia este bine recunoscută, dar adâncimea semnificației sale merită să fie explorată.

Michelle Boorstein, scriitor pe teme religioase pentru The Washington Post, cercetează ce înseamnă statuia pentru brazilienii care trăiesc în umbra ei.

Statuia, a observat Boorstein este cunoscută, de asemenea, sub numele de „Cristo Redentor”, se ridică în cer cu aproape o jumătate de milă mai sus de Rio. Unii văd statuia ca pe un simbol religios, în timp ce alții îl văd ca un tribut pentru știință și artă.

„Dar sensul statuii pentru brazilieni variază”, spune Boorstein. „Unii o văd ca un tribut al catolicismului, în timp ce alții o salvare împotriva secularismului. Alții în tempoul rapid al diversificării ţării văd un simbol general de bun venit – cu brațele larg deschise. Unul dintre creatorii săi originali a numit-o „monument de știință, artă și religie.”

„Cristos este o imagine reprezentativă a Braziliei”, continuă Boorstein. „Este” reprodus peste tot, „spune  o caracteristică BBC 2014,” în arta graffiti, sculpturi de nisip pe plaja Copacabana şi chiar și pe piele „În timpul carnavalului, există o stradă numită Axila lui Hristos sau „Suvaco do Cristo” care țese drumul său la baza muntelui, numit Corcovado.”

Pentru brazilieni, statuia reprezintă mândria națională, precum și o semnificație religioasă. Pentru mulţi dintre sportivii olimpici, brațele deschise ale statuii, probabil, prezintă o primire călduroasă de bun venit.

Cu diversele sale semnificații pentru diferite grupuri, „Hristos Mântuitorul” este în cele din urmă, „un simbol religios, un simbol cultural și un simbol al Braziliei”, spune Padre Omar, rector la capela de la  baza statuii.

„Hristos Mântuitorul aduce o priveliște minunată şi două mâini primitoare pentru fiecare străin care trece prin Rio de Janeiro”, mai notează jurnalistul Boorstein.

Traducere de Iulia Balan

Sursa: Christian Headlines

Adaugă comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.