Un vechi papirus carbonizat a fost descifrat folosind tehnologie 3D

57e643046f018_unwrappred-630

Un sul vechi carbonizat, ce a fost descoperit În 1970, a putut să fie analizat acum folosind tehnologie avansată. Analiza a putut să fie posibilă cu tehnologia 3D, bazată pe raze X, și a fost efectuată de Universitatea din Kentucky, împreună cu experți din Israel. Aceștia au contat cu tehnologie de la Google, bucurându-se de sprijinul Fundației Naționale de Știință din Statele Unite.

Munca atât de minuțioasă a dus la rezultate surprinzătoare. S-a putut demonstra că sulul descoperit în urmă cu patru decade în zona En Ghedi (lângă Marea Moartă) este copia  cea mai veche a cărții Levitic, de care se dispune în actualitate, și cea mai veche evidență a unui text biblic standardizat.

„Este un text 100 % identic cu cel pe care îl utilizăm în ziua de azi”, a explicat investigatorul de la Universitatea Ebraică din Ierusalim, Emmanuel Tov. „Timp de 2 000 de ani, textul biblic din Levitic nu s-a modificat”.

Acest lucru coroborează atât Biblia evreiască, precum și majoritatea traducerilor protestante din actualitate.

„Nu vă puteți imagina bucuria din laborator”, a spus Pnina Shor de la Autoritatea Israeliană de Antichități, ce a participat la studiu. Să „derulezi digital” acest papirus carbonizat, părea o glumă la început, dar a dus la deschiderea unor posibilități total nesperate.

„Nu doar că a fost posibil să se vadă că era vorba de un text scris, ci textul era chiar legibil”, a explicat William Brent Sales, un expert în informatică de la Universitatea din Kentucky.

Investigatorii au distribuit următorul video în care explică procesul.

Pentru Știri Creștine, Beni Drădici

Adaugă comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.