Un creștin convertit de la islam a fost eliberat după aproape 7 ani de închisoare

tohar-haydarovUn prizonier convertit la creștinism a fost eliberat după aproape șapte ani de executare a sentinței de zece ani la care fusese supus de către autoritățile uzbece. Conform portalului World Watch Monitor, Tohar Haydarov, 33 ani, a fost eliberat condiționat după ce a petrecut 6 ani și 10 luni executând sentința. Acesta s-a întors acasă în Gulistan, regiune din estul Uzbekistanului, relatează ChristianToday.com

„Dumnezeu a auzit rugăciunea multor creștini,” a declarat Consiliul Bisericilor Baptiste pentru Forum 18 News Service, agenție de știri din Oslo. ,,Suntem recunoscători tuturor celor care s-au rugat pentru Tohar și care i-au trimis scrisori când acesta s-a aflat în închisoare.”

Gleb Serin, unul dintre membrii comunității baptiste, a declarat pentru Forum că „Tohar a fost amnistiat datorită comportamentului său frumos și datorită faptului că deja executase mai mult din jumătatea sentinței.” Uzbekistan este o țară seculară în care libertatea religioasă, mai ales în cazul minorităților, este foarte restrânsă. Haydarov, convertit de la islam, a fost găsit vinovat de trafic de droguri în luna martie a anului 2010, iar comunitatea baptistă locală a insistat în repetate rânduri că dovezile ar fi fost falsificate. Conform organizației de caritate Release International, după arestarea acestuia, rudele lui Haydarov ar fi prezentat o plângere prin care ei ar fi declarat că poliția locală l-ar fi forțat pe Haydarov să se întoarcă la islam.

Un purtător de cuvânt al Consiliului Bisericilor Baptiste a declarat pentru Forum 18 că eliberarea lui Haydarov nu a influențat politica statului cu privire la protestanți. Reprezentatul susține că atitudinea Uzbekistanului față de creștini a rămas la fel, de aceea e foarte probabil ca: ,,Tohar să se confrunte din nou cu probleme. Continuăm să ne rugăm pentru Tohar.”

Un reprezentat al organizației Open Doors pentru persecuția religioasă a declarat că eliberarea lui Haydarov este surprinzătoare deoarece în luna mai autoritățile au refuzat amnistierea lui Tohar, pe când altor deținuți amnistierea a fost acordată.

„Suntem foarte fericiți să știm că Tohar a fost eliberat condiționat: ne-am rugat ani în șir pentru el și vom continua să-l purtăm în rugăciunile noastre. După aproape șapte ani de sentință el va trece printr-un proces de recuperare în care va trebui să restabilească relațiile cu cei dragi. Cunoaștem din alte experiențe ale altor deținuți că procesul poate fi unul complicat”, a declarat reprezentatul Open Doors.

Uzbekistan se află pe a 15-a poziție în World Watch List 2016, listă care enumeră cele 50 de țări ale lumii în care este cel mai dificil să te numești creștin. Uzbekistan are unul dintre cele mai severe regimuri de dictatură din Asia Centrală.

Traducere de Tatiana Bîrsa

Scrie un comentariu

Adaugă comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Abonează-te la buletinul nostru de
știri creștine