La ce să se aștepte creștinii acum că Trump a devenit președinte? Fostul consilier al lui Obama pe probleme religioase răspunde la această întrebare

trumpFostul consilier pe probleme religioase al lui Barack Obama, Michael Wear, a vorbit despre viitorul creștinilor în politică în urma rezultatelor dezbinătoare și uluitoare ale alegerilor prezidențiale din Statele Unite, scrie site-ul Christian Today.

De ce creștinii din America susțin cu ardoare alegerea lui Donald Trump? De ce politica a devenit un subiect polarizat? Care este viitorul creștinilor în sfera publică? Fostul consilier al lui Barack Obama, pe probleme religioase, Michael Wear, a abordat aceste subiecte în timpul unei vizite în Regatul Unit.

Apartenența Politică

,,Pentru prima dată am asistat la niște alegeri atât de divizate în care oamenii au trecut prin atâtea anxietăți. Cred că politica face rău spiritualității din viețile oamenilor,” a declarat Wear în cadrul unui mic dejun de leadership din Londra, găzduit de către Krish Kandiah și Parteneriatul Bunei-Credințe.

Wear a citat rezultatele unui studiu cu privire la factorii de polarizare a societății. Într-un sondaj realizat în anii 1960′, părinții au fost întrebați cu cine ei n-ar permite ca copiii lor să se căsătorească. Mulți au răspuns că ei n-ar permite ca copiii lor să se căsătorească cu cineva care împărtășește o altă religie sau este de o altă rasă. Aceeași întrebare în anul 2014 a revelat alt răspuns: Republicanii n-ar lăsa copiii lor să se căsătorească cu un democrat și invers. Partidele politice constituie un nou factor de divizare a societății.

,,Oamenii nu vor să vorbească despre politică în timpul prânzului deoarece țin prea mult la apartenența lor politică,” susține Wear. ,,Cele mai intime relații sunt influențate de apartenența politică a individului.”

Wear a subliniat ideea că astăzi poți selecta informațiile și distracțiile conform viziunilor politice pe care le împărtășești și poți găsi, de asemenea, grupuri care îți împărtășesc viziunile. ,,Și ne mai mirăm de ce politica este polarizată,” a declarat Wear.

Apoi a vorbit despre rezultatele alegerilor. Campania controversată a lui Trump a fost numită de unii incoerentă, brutală, provocatoare, dezbinată, iar împreună cu abuzurile sexuale, Trump mai că era automat descalificat din cursă. Creștinii s-au simțit cei mai jigniți deoarece integritatea și virtutea pentru ei sunt calități esențiale. Trump a primit replici dure din partea unor lideri evanghelici notorii cum ar fi Russel Moore, liderul Convenției Baptiste de Sud dar cu toate acestea creștinii l-au votat pe Trump cu cel mai mare entuziasm. Oare de ce?

Wear susține că secularismul și răspândirea acestuia îngrijorează creștinii. Unu din cinci americani declară că nu au nici o afiliere religioasă iar în rândul generației millennials raportul este de unu

la trei. Secularismul și sporirea libertății religioase provoacă ,,sentimentul că ceea ce cândva a stat la baza dezvoltării Americii, astăzi nu mai este valabil.”

Wear susține că Donald Trump a jucat cu anxietățile oamenilor spunând creștinilor: ,,Eu sunt unicul căruia îi pasă de voi. Sunt unicul care vă va proteja de aceste presiuni.” Pe de altă parte, Wear ne reamintește că democrații nu au zis nimic ci au rămas tăcuți într-un mod virtual față de această categorie de alegători [față de creștini].

Ce urmează?

Care este viitorul creștinilor în politică? Wear susține că testul pentru americanii creștini nu a fost ziua alegerilor ci: ,,Testul se va da în următorii patru ani.” Acum biserica trebuie să demonstreze că susține binele suprem: ,,Vor susține oare creștinii guvernul, dacă acesta va hotărî să deporteze milioanele de imigranți? Dacă/când guvernul va sugera crearea unui registru al unui grup de apartenență religioasă în rândul imigranților, va pleda oare biserica pentru libertate religioasă?”

Wear este de părere că americanii trebuie să renunțe la starea de defensivă și de război cultural întemeiat pe viziuni de apartenență politică în favoarea ,,unei viziuni politice care este mai mult decât satisfacerea intereselor proprii.” Acesta ar fi momentul în care creștinii ar demonstra că ,,Ei nu se conduc după o agendă politică ci după agenda lui Dumnezeu.”

Citându-l pe C.S. Lewis, Wear a spus că evanghelicii din sfera politică, în mare parte datorită conexiunii pe care au dezvoltat-o cu partidul Republican ,,Au vorbit acolo unde Dumnezeu a tăcut,” și invers, au refuzat să vorbească pe marginea subiectelor (egalității sociale și injustiției rasiale) despre care Dumnezeu cu siguranță a vorbit.

Spre final Wear susține că respinge viziunile utopice ale ambelor partide cu privire la iluminismul uman și progres, și refuză dicotomia dintre murdăria de acum și speranța creștinilor cu privire la viitor. El susține că ,,Speranța nu este un marș al progresului sau a unui program religios…speranța este pătrunderea lui Dumnezeu în existența noastră aici și acum… viitorul este ,,aici și acum.”

Scrie un comentariu

Adaugă comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Abonează-te la buletinul nostru de
știri creștine