INTERVIU cu Daniel Lienerth: „#Oare te-ai gândit – pentru că am vrut să provocăm…!”

Turneului Corului „Sactus Pro Deo” a marcat atmosfera magică a Naşterii Mântuitorului cu o provocare: „Oare te-ai gândit”? Este întrebarea la care au meditat într-o atmosferă inedită creştinii din 6 oraşe ale României. 50 de voci remarcabile au colindat ţara în perioada, 9-19 decembrie 2016, de la Deva, până la Oradea! Celebra melodie „Maria te-ai gândit”, interpretată de una dintre cele mai buni voci din mediul evanghelic la moment, a provocat publicul să reflecte la întruparea lui Cristos şi semnificaţia acestui eveniment care a schimbat cursul istoriei. Am făcut nişte totaluri cu conducătorul acestei lucrări, Daniel Lienerth şi vă invităm să descoperiţi mai multe detalii din frumuseţea „Sanctus Pro Deo”.

  1. De ce #Oare te-ai gândit? Care este mesajul cheie pe care l-aţi transmis prin ultimul turneu de Crăciun?

Pentru că am dorit să provocăm. Să scoatem publicul din zona de contemplare/ascultare/relaxare și să-l invităm să gândească. Să se frământe măcar la nivel de idee, măcar pentru o vreme la impactul și consecințele întrupării lui Christos. Mesajul cheie: fiindcă Christos s-a întrupat, eu sunt direct afectat. Și trebuie să mă raportez personal la realitatea întrupării Lui. Noi sperăm ca această raportare să producă schimbări majore, să aducă mântuire.

2. Povestiţi-ne pe scurt despre echipa care aţi avut-o şi destinaţiile din acest turneu?

În turneul de Crăciun ne-am bazat pe o echipă de cca. 50 coriști, 10 instrumentiști, 25 de copii și o echipă tehnică de 6 oameni. Plus mulți voluntari permanenți sau temporari (voluntari locali). Locațiile au fost alese în urma unor planuri făcute la început de an 2016, când ne-am propus ce zone vrem să targhetăm cu concertele noastre. Deși geografic am fost la două extreme (Oradea, București), marea parte a concertelor au fost vizate în centrul țării (Cluj, Deva, Sibiu, Brașov). Mesajul a fost adresat tuturor celor prezenți la concertele noastre J, dar a fost gândit și am targhetat partea mai tânără a populației, cu precădere intelectuală.

3. Bănuiesc că deja aţi tras linia roşie şi aţi făcut o evaluare. Ce concluzii aţi adunat de la oamenii care au fost implicaţi şi de la publicul care a savurat programul din acest turneu?

Linia nu e definitivă. Încă lucrăm la concluzii. Dar din ceea ce știm până acum, fără să ne uităm la cifre (care sunt frumoase și ne bucură), știm din feedback-urile primite și din comentariile, impresiile adunate, că mesajul transmis e relevant. Că are impact și aduce rod: „unul treizeci, altul şaizeci şi altul o sută”.

4. Pentru cei care cunosc mai puţin povestea, spuneţi-ne cum s-a născut „Sanctus Pro Deo” şi ce presupune în esenţă ca viziune, misiune?

„SANCTUS PRO DEO” este o asociaţie corală a tinerilor creştini evanghelici din Sibiu şi împrejurimile lui, reprezentată astăzi de CORUL și ORCHESTRA „SANCTUS PRO DEO”.

Momentul de debut 2004 – 2005

Începuturile Corului „Sanctus Pro Deo” (în acea vreme simplu: Sanctus) se regăsesc în anii 2004 – 2005 când un grup de aprox. 20 tineri, elevi ai Liceului Teologic Baptist „Betania” Sibiu, repetau împreună cu profesor – dirijor Daniel Lienerth, pentru festivalurile Corurilor Liceelor Creştine „Soli Deo Gloria”, desfăşurate la Reşiţa şi Arad.

Acelaşi grup a fost solicitat să cânte în câteva biserici locale din Sibiu cu ocazia sărbătorii Paştelor din aceiaşi ani. În luna mai 2005, la cererea unui cuplu tânăr ce urma să se căsătorească, acelaşi grup de elevi ai Liceului Betania, cântă împreună o lucrare corală intitulată „Prima Nuntă” – cântată pentru cor mixt şi solişti, creaţie proprie a profesorului-dirijor Daniel Lienerth. Cu ocazia acelui eveniment, se naşte dorinţa şi ideea ca respectivul grup să-şi continue lucrarea de slujire prin cântare şi după ce vor fi terminat Liceul în cadrul acestui grup coral.

Ideea formării unui cor având la bază grupul de elevi ai Liceului Betania se dezvoltă şi în toamna lui 2005, apare şi ideea unui nume – SANCTUS. Astfel în octombrie 2005, pentru primul proiect al corului, se înscriu un număr de aproximativ 30 de corişti dintre care 20 sunt grupul coral al Liceului Betania.

Prima apariţie a corului Sanctus, recent înfiinţat are loc în toamna lui 2005, în biserica baptistă Mănăştur din Cluj, unde împreună cu corul bisericii locale, sunt cântate mai multe lucrări printre care  Fantezia pentru pian şi cor nr. 10 de Ludwig Van Beethoven.

Odată acest proiect demarat Corul Sanctus devine o realitate şi un vis împlinit, începând să programeze o serie de proiecte pe termen scurt.

Misiune/viziune.

Răspândirea mesajului Evangheliei într-o formă artistică cât mai agreabilă pentru românii zilelor noastre. Să ajungem cu evanghelia la clasa intelectuală (lumea academică, politică și funcționărimea statului), indiferent de vârsta lor. Deși înțelegem că ne adresăm cu precădere sectorului de vârstă 20 – 40 de ani.

Proiectele „Sanctus Pro Deo”, au fost organizate în cursul anilor tematic. Teme care coincid perfect cu anumite perioade calendaristice. PAȘTE și CRĂCIUN. Mai apoi s-a adăugat un proiect de toamnă. Cu timpul proiectele de Paște au devenit proiectele de PRIMĂVARĂ, care acum se dezvoltă sub titulatura de „SHOW THE LOVE”. Sunt gândite în special pentru creșterea muzicală și spirituală a corului. Proiectele de toamnă s-au transformat în proiectul „SING YOUR SONG” care a avut deja două ediții, și sunt proiecte gândite pentru cor mare și orchestră. Un ansamblu de 150 de muzicieni.

Proiectele de Crăciun, gândite pentru cor și corul de copii (o generație nouă pe care ne-o dorim implicată în lucrarea muzicală creștină), își păstrează forma lor de început, dar sunt proiecte sporadice, fără să aibă repetabilitate anuală, precum cel de primăvară de exemplu.

5.     Ce planuri aveţi pe agenda anului 2017?

În 2017 ne dorim să organizăm în luna mai, a doua ediția a turneului de primăvară „SHOW THE LOVE”, iar în luna octombrie a treia ediție a proiectului „SING YOUR SONG”. Acestea sunt punctele de reper în calendarul „Sanctus Pro Deo”. Pe lângă cele două mari evenimente ne propunem o tabără de vară și dacă va fi posibil dublarea evenimentului „Sing Your Song”, în luna iunie.

6.     Lăsaţi-ne un mesaj pentru comunitatea evanghelică şi cititorii ŞtiriCreştine.ro?

Știrea cea mai importantă a tuturor timpurilor, inclusiv a zilelor noastre este mântuirea în dar adusă de Hristos prin jertfă. Să trăim și să facem așa încât această știre să fie cunoscută de toți cei ce ne înconjoară și să-i aducă la mântuire pe cei ce nu au găsit-o încă. Aceasta o doresc tuturor de pretutindeni.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/stiric/public_html/wp-includes/functions.php on line 4757