Până când va crește persecuția creștinilor? Indexul mondial de persecuție 2017

«Valuri de naționalism fac țările asiatice să urce în index.»

Coreea de Nord este în capul Indexului mondial de persecuție pentru a șaisprezecea oară consecutiv, și se izolează tot mai mult. Însă principalul motor al persecuției în lume rămâne islamismul, deasemenea cea mai mare parte dintre țări din Index se află în Orientul Mijlociu sau în Africa de Nord. Pentru a patra oara consecutiv, totalul punctelor a celor 50 de țări din index a urcat : de la 3299 în 2016 la 3355 în 2017. Aceasta reflectează vizibil o creștere a persecuției creștinilor în lume.    

Cu o rată de violență care depășește chiar și Nigeria de Nord, Pakistanul a urcat în acest an pe locul 4. Din cauza agresiunilor extremiste hinduiste împotriva creștinilor, India se află mai sus (locul 15) decât niciodată. Cu exceptia Yemenului devastat de război, persecuția a crescut cel mai mult în țările asiatice. În Laos, în Bangladesh, în Vietnam și în Bhutan, situația s-a înrăutățit iar naționalismul budist a readus Sri Lanka printre primele 50 de țări.

Descarcă harta

Asia: progresia naționalismului religios

În India, din 2004 la 2014, naționaliștii hinduși nu erau încă la putere, dar progresau la țară, unde trăiește majoritatea populației. Peste 600’000 de extremiști au fost formați să dirijeze școli și astfel să radicalizeze familii întregi. Organizațiile creștine raportează aproximativ 40 de cazuri pe lună în care pastorii sunt bătuți, bisericiile incendiate sau credincioșii hărțuiți. Opt creștini au fost uciși în 2016 din cauza credinței lor. Majoritatea regimurilor din Asia Orientala joacă carta naționalistă. Fiecare srilankez  trebuie să fie budist, și fiecare malaezian trebuie să fie musulman. În Malaezia, există « centre de purificare » pentru a (re)converti la islam creștinii și apostații. Laosul are conducători paranoici gata de orice pentru a rămâne la putere, iar creștinii din societățile tribale sunt persecutați în același timp de Stat și de propriul lor trib.      

Africa: violențe și presiuni

De mulți ani s-a tot vorbit despre rebeliunile brutale a militanților islamiști din Africa de Vest și de Est. În Nordul Nigeriei, opt milioane de oameni sunt în acest moment amenințați să moară de foame din cauza grupării Boko Haram. În Somalia, cel puțin doisprezece creștini au fost uciși în 2016 de miliția Shebab. Însă islamismul militant câștigă deasemenea teren în altă parte. În Somalia, în Kenia, în Niger și în Burkina Faso, bani saudieni sunt folosiți la dezvoltarea noilor rețele de școli extremiste și pentru a corupe funcționarii pentru obținerea permiselor de construire de moschei. Violența nu este singura cauză : toate « categoriile » din index care servesc la măsurarea presiunii asupra creștinilor (viața privată, viața familială, viața socială, viața eclezială, viața civilă) dovedesc o creștere a persecuției.       

Orientul Mijlociu: polarizare și regimuri radicale

De la retragerea trupelor americane din Orientul Mijlociu, regimurile extremiste din Arabia Saudita și din Iran duc un razboi prin procurație din care mulți creștini sunt victime. Patru femei au fost ucise în 2016 pentru că erau misionare. Iranul a arestat un număr record de creștini, dintre care mulți au fost ruinați de amende amețitoare. Dar sunt și musulmani care părăsesc islamul din cauza atrocităților, de unde provine o creștere uimitoare a convertirilor la creștinism.

Majoritatea convertiților suferă în fiecare zi ostilitatea familiei, a clanului și a societății. Dar în Indonezia există un nou fel de creștini de origine musulmană : independenți, puternici și neînfricați. Mulți creștini persecutați văd greutățile lor cum se prefac în bine datorită ajutorului lui Dumnezeu. Nu este totul negatif. În Siria și în Irak, creștinii depășesc rivalitățile confesionale seculare, și chiar creștini și musulmani se apropie din nou câteodată, ceea ce va fi capital pentru reconstruirea țărilor.

Întotdeauna aceeași dilemă 

Dilema Bisericii persecutate rămâne din păcate aceeași. În Coreea de Nord, în Somalia și într-o parte din Pakistan, întrebarea este : « Cum pot să-mi trăiesc credința fără a vorbi nimănui ? » În țările în care naționalismul religios crește în putere, pastorii se întreabă cum să țină ceremoniile sau să evanghelizeze fără a atrage asupra lor furia maselor. În Statele care practică o supraveghere și un control total, precum în Asia centrală, întrebarea este : « Cum pot să-mi trăiesc credința când ochii regimului sunt peste tot ? » În țările în război civil, precum Siria și Libia, situația este mai rea : « Se vor sfârși vreodată bombardamentele ? », sau : « Cum să părăsim țara, însă păstrând posibilitatea de a reveni ? » În fiecare zi, peste tot în lume, creștinii persecutați sunt confruntați cu aceste dileme. Mai mult ca oricând, ei au nevoie de prieteni care stau de partea lor pentru a-i întări. 

Sursa: Porți Deschise / Open Doors
Descarcă harta

Adaugă comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.