Creștini în străinătate, dar nu și acasă. Acesta este cazul a multor studenți chinezi care s-au convertit la creștinism în timpul șederii în străinătate la studii dar care odată ajunși acasă, în China, renunță la credința lor, informează Foreign Policy.
Știrile dau vina pe autoritățile chineze care manifestă un comportament ostil față de creștini.
Începând cu anul 2010, zeci de mii de studenți chinezi care au mers la studii în țările vorbitoare de limba engleză și care s-au convertit la creștinism, după studii s-au întors înapoi în China. Totuși, conform statisticii, odată ajunși acasă, aproximativ 80% dintre cei care s-au convertit la creștinism și se întorc în China, încetează să mai frecventeze serviciile bisericești.
,,Când noii convertiți se întorc acasă, deseori le este greu să aleagă o biserică la care să meargă și să se simtă confortabil,” relatează un reporter, subliniind faptul că în China prozelitismul public este restricționat iar rețelele bisericești sunt izolate.
Cultura chineză reprezintă, de asemenea, un impediment în calea noilor creștini. De exemplu, fostul student la Universitatea din Nottingham, Jason Fu, a mărturisit pentru Foreign Policy că îi este incredibil de greu să mențină un echilibru între practicarea credinței și viața profesională acum că este profesor la o universitate din Nanjing.
,,Teoretic, trebuie să-I dăm prioritate lui Dumnezeu în tot ce facem, dar, deseori, viața de zi cu zi nu ne permite acest lucru,” a mai adăugat Jason.
Deși China este oficial declarată o țară ateistă, conform estimărilor unor analiști străini, aproximativ 67 și 100 de milioane de creștini locuiesc aici, iar în jur de 87 milioane de persoane sunt adepte ale Partidului Comunist.