Musulmanii ajută la reconstrucția unui cimitir evreiesc

Un cimitir istoric evreiesc din statul american Missouri a fost vandalizat în weekendul trecut, mai mult de 200 de pietre funerare fiind deteriorate. Cimitirul Chesel Shel Emeth din oraşul University City, aflat la vest de metropola Saint Louis, a slujit drept loc de înmormântare în ultimii 124 de ani pentru familiile evreieşti din zonă. Atacatorii au răsturnat unele dintre pietre şi au distrus altele, scrie nytimes.com

Din nefericire, evenimente similare au mai avut loc recent. Un val de ameninţări cu bombă a determinat închiderea temporară a mai multor centre comunitare evreieşti. De la începutul anului, cincizeci şi patru de centre evreieşti din douăzeci şi şapte de state americane au primit telefoane de ameninţare. Imagini grafiti cu zvastici au fost desenate în campusurile unor colegii şi chiar şi în metroul new-yorkez. Preşedintele Trump a denunţat atacurile, declarând că “anti-semitismul este îngrozitor şi că trebuie să se oprească.”

Totuşi există şi o parte pozitivă a acestor evenimente triste: un grup de musulmani americani a organizat o campanie pentru a strânge fonduri pentru refacerea mormintelor vandalizate, scrie launchgood.com. Peste 80.000 de dolari au fost strânşi în primele douăzeci şi patru de ore de la lansare. Fiecare ban va merge le refacerea cimitirului. Toate sumele care vor rămâne după ce mormintele vor fi restaurate vor merge pentru refacerea altor centre evreieşti ce au fost vandalizate.

Anti-semitismul este un păcat oribil şi datează de pe vremea când poporul evreu a fost rob în Egipt şi până în zilele noastre, când este din nou în creştere pe tot cuprinsul Americii de Nord şi Europei. Unele aspecte ale acestui sentiment anti-semit sunt specifice acestui popor remarcabil: invidie pe succesul lor material, pe realizările educaţionale şi culturale ale acestora. Însă există şi alte aspecte care sunt comune tuturor formelor de ură de rasă: dacă mă hotărăsc că sunt superior ţie datorită rasei din care fac parte, atunci pot pretinde acest lucru chiar şi atunci când realizările, venitul şi statul tău social îl depăşeşte pe cel al meu. Bigotismul este păcatul minţilor şi al sufletelor mici .

Există şi o veste bună însă: indiferent ce crede lumea despre tine, Dumnezeu te ştie pe nume chiar în acest moment.

În capitolul trei din cartea Exodului, Moise paște turma socrului său în ţinutul Madian, la răsărit de Marea Moartă. El nu-l cunoaşte pe Dumnezeul strămoşilor lui, nu-i ştie nici măcar numele. (versetul 13). Dar Dumnezeu îl cunoaşte pe Moise.

Moise a văzut un rug aprins, moment în care Dumnezeu l-a strigat pe nume: “Moise, Moise.” (v. 4) Dumnezeu ştie unde stă Moise (v.5). El îi cunoaşte pe strămoşii lui Moise şi familia acestuia. (v6). El cunoaşte suferinţele poporului din care făcea parte Moise în Egipt. (v.7). El ştie că viitorul lor este într-o ţară” bună şi întinsă” (v.8 ) El a auzit strigătele poporului şi ştie că egiptenii îi asupresc. (v. 9)

Pe scurt, Moise şi poporul lui nu-l cunoasc pe Dumnezeu, dar Dumnezeu îi cunoaşte pe ei.

Domnul i-a spus lui Ieremia, “Mai înainte ca să te fi întocmit în pântecele mamei tale, te cunoşteam.” (Ieremia 1:5). Isus ne-a spus că El “îşi cheamă oile pe nume şi le scoate afară din staul.”(Ioan 10:3). Acest lucru se întâmplă pentru că el este “Păstorul cel bun. Eu îmi cunoasc oile Mele şi ele mă cunosc pe Mine.” (Ioan 10:14). Pe cei care îl urmează cu credincioşie, El îi asigură: “Voi mărturisi numele vostru înaintea Tatatlui Meu şi înaintea îngerilor.” (Apocalipsa 3:5)

Societatea în care trăim pune mare preţ pe celebritate. Cu cât suntem mai bine cunoscuţi, cu atât suntem mai valoroşi. Dar indiferent dacă lumea ştie sau nu cine eşti, Dumnezeu care a creat acest Univers ştie cine eşti şi El te iubeşte. Jefferson Bethe are dreptate când zice: “Diavolul îţi ştie numele dar îţi aruncă păcatele în faţă, Isus îţi cunoaşte păcatele, dar El te strigă pe nume.”

De cine vei asculta?

Pentru Știri Creștine, Ionuț Poteras

Care e părerea ta?

Adaugă comentariu

Abonează-te la buletinul nostru de
știri creștine