Rusia recunoaște Ierusalimul drept capitala Israelului – cu o momeală

Exact cu ocazia celei de-a 50-a aniversare a unificării Ierusalimului, Ministerul de Externe rus a emis o declarație, joia trecută, prin care a anunțat că vede Ierusalimul drept capitala Israelului. Însă există o momeală care face oferta îndeajuns de neatractivă și probabil imposibil de acceptat (Breaking Israel News).

via breakingisraelnews.com

Anunțul a apărut pe pagina web a Ministerului de Afaceri Externe rus. S-a început cu o afirmație generică privind poziția lor asupra negocierilor stagnate dintre palestinieni și israelieni, dar s-a concluzionat cu declarația uimitoare că ei consideră Ierusalimul de Vest drept capitala Israelului.

Moscova este cu adevărat preocupată de situația conflictului palestiniano-israelian. Palestina și Israel nu au avut negocieri politice de mai bine de trei ani, iar situația privind teritoriul în cauză s-a înrăutățit.

Moscova reafirmă sprijinul său pentru soluția de două state ca opțiune de mijloc, ce întrunește interesele naționale ale poporului palestinian și ale celui israelian, ambele având relații prietenoase cu Rusia, fiind și centrul de interes al tuturor celorlalte țări din regiune și din comunitatea globală ca întreg.

Reafirmăm angajamentul nostru față de principiile aprobate de Națiunile Unite pentru o așezare palestiniano-israeliană, care include statutul Ierusalimului de Est drept capitala viitorului stat palestinian. Deopotrivă, trebuie să afirmăm că în acest context considerăm Ierusalimul de Vest drept capitala Israelului.

Jerusalem Post a anunțat că purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, Emmanuel Nahshon, a declarat că Israelul “studiază declarația“. Ambasadorul Rusiei în Israel, Alexander Shein, a anunțat că plănuiește să se întâlnească cu oficialitățile israeliene pentru a discuta despre această chestiune. Nu s-au făcut precizări că Rusia ar intenționa să își mute ambasada.

Acest lucru ar face din Rusia prima țară care recunoaște Ierusalimul drept capitala statului evreiesc. În prezent, în Ierusalim există o singură ambasadă pentru Israel: Ambasada Creștină Internațională din Ierusalim (ICEJ). Deși Ierusalimul a fost desemnat un oraș internațional, potrivit planului de divizare a Ligii Națiunilor din 1948, șapte țări, alături de Vatican, au ambasade în Autoritatea Palestiniană din Ierusalim, fără a crea o ambasadă de corespondență cu Israelul în Ierusalimul de Vest.

Această declarație rusă pare să distragă atenția de la președintele american Donald Trumă, care, în campania sa electorală, a promis că va muta ambasada SUA la Ierusalim. Spre deosebire de ruși, Trump nu a făcut nicio promisiune față de Israel cedând ceva palestinienilor.

Acceptarea condițiilor ruse va necesita schimbarea legislației israeliene. Israelul a numit Ierusalimul drept capitala sa potrivit granițelor stabilite după Războiul de Șase Zile din 1967, când s-a adoptat Legea privind Ierusalimul în 1980. Consiliul de Securitate al Națiunilor Unite a cerut să se voteze revocarea legislației israeliene, declarând-o nulă și nevalabilă. SUA s-a abținut de la vot. Un amendament din anul 2000 a specificat ca jurisdicția legislației să includă și Ierusalimul de Est. Amendamentul a interzis, de asemenea, transferul autorității unei entități străine, cum ar fi un regim internațional.

Adaugă comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.