5 lucruri pe care trebuie să le ştii despre creştinii copţi

Creştinii copţi au fost subiectul multor ştiri din ultimul timp. Probabil mulţi dintre noi am auzit deja de oribilele explozii ce au avut loc în Duminica Floriilor la două biserici creştine copte, care au ucis aproape 50 de credincioşi şi au rănit mulţi alţii. Dacă aţi urmărit portalul stiricrestine.ro probabil că sunteţi familiari cu denumirea de creştin copt, pentru că vă scriem des despre discriminarea şi persecuţiile la care sunt supuşi. Cu toate acestea creştinii copţi sunt mai puţin cunoscuţi faţă de alte ramuri creştine, cum ar fi cea catolică sau cea protestantă. Iată cinci lucruri pe care ar trebui să le ştii despre această parte a Trupului lui Hristos:

1. Ce înseamnă copt?
Copt, simplu spus, înseamnă “egiptean”, asta pentru că patria lor a fost de la început Egiptul.

2. Care este istoria copţilor?
Biserica creştină coptă este originară din oraşul Alexandria, din nordul Egiptului. Se spune că apostolul Ioan Marcu, care a şi scris una din Evanghelii, este fondatorul biserii copte, într-o călătorie misionară în Egipt în perioada bisericii primare, undeva între anii 42 – 62 dupa Hristos. Biserica coptă s-a separat de biserica catolică şi de biserica ortodoxă în anul 451 după Hristos, din cauza credinţei lor conform căreia Domnul Isus Hristos are o singură natură, ce provine din unirea a două naturi, în timp ce celelalte biserici cred că Isus Hristos este o singură Persoană cu două naturi.

3. Câţi creştini egipteni sunt copţi?
Majoritatea creştinilor din Egipt sunt copţi. Creştinii reprezintă aproximativ 10% din populaţia Egiptului. În oraşul în care a fost fondată biserica coptă, Alexandria, 95% dintre creştini aparțin bisericii copte.

4. Au suferit creştinii copţi persecuţii de-a lungul întregii lor existenţe?
În zilele noastre, creştinii copţi au căzut victime ale atacurilor cu bombă, precum şi a discriminării, datorită faptului că trăiesc într-o societate dominată de musulmani, însă acest lucru nu este ceva nou pentru aceşti urmaşi a lui Hristos. Sub imperiul roman, la fel ca şi sub cuceririle arabe care au urmat, copţii au suferit persecuţii. Mulţi au murit pentur refuzul de a se lepăda de Hristos.

5. Câţi copţi sunt astăzi?
Deşi Egiptul este patria lor, creştinii copţi se găsesc în multe locuri în lume. Se estimează că numărul lor se ridică la undeva între 10 şi 60 de milioane în întreaga lume.

Să ne amintim să ne rugăm pentru aceşti fraţi şi surori în Hristos!

Pentru Știri Creștine, Ionut Poteras

Scrie un comentariu

Adaugă comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Abonează-te la buletinul nostru de
știri creștine