Ziua a 2-a: Africa de Nord – Andaluzii din Zaghouan, Tunisia

De la revoluția din 2011, mulți tunisieni se îngrijorează cu privire la viitorul țării

Orașul muntos din Zaghouan este situat la 70 km în sudul Tunisului, capitala Tunisiei. Majoritatea celor 40 de mii de locuitori ai acestei regiuni îi au ca strămoși pe musulmanii din Andaluz, care au fost forțați de spanioli să fugă în timpul expulzării musulmanilor din secolul al XVII-lea. Pentru unii poate părea surprinzător faptul că Islamul a fost răspândit în Spania timp de nouă secole.

Șoferii de taxi, proprietarii magazinelor și mamele cu copii sunt dispuși să vă povestească despre trecutul lor răsunător, despre evadarea în Zaghouan, ducându-şi cele mai prețioase comori ale lor ascunse în dulciuri mici și rotunde de culoare albă, ca să nu fie jefuiți în timpul călătoriei dificile. Zaghouan este acum cunoscut prin prăjiturelele rotunde numite kaak warka, care sunt făcute din aluat și migdale amestecate cu infuzie de trandafir.

Zaghouan este un punct turistic vestit pentru tunisieni. Vizitatorii pot să exploreze cele mai splendide ruine romane. Muntele este împădurit și frumos, deseori acoperit de zăpadă în timpul iernii. Străinii obișnuiau să viziteze acest loc, dar de la atacurile teroriste din 2015, turismul în Tunisia a avut de suferit și multe hoteluri s-au închis, iar localnicii sunt îngrijorați că turiștii nu vor mai veni aici. De la revoluția din 2011, mulți tunisieni se îngrijorează cu privire la viitorul țării și nu au încredere în noul sistem de guvernare.

Pe timpul domniei Împăratului Hadrian, a fost construit un apeduct de 132 km pentru a aproviziona orașul Carthage cu apă din Zaghouan. Turnul măreț de apă încă se mai află pe coasta dealului și este o amintire a semnificației spirituale a apei pe acest pământ uscat. Recent, un grup de rugăciune a vizitat acel loc și s-a rugat ca viața să izvorască din nou în Zaghouan și acest pământ neroditor să-și regăsească speranța în Izvorul nesecat de viață.

MOTIVE DE RUGĂCIUNE:
• Pentru cei care și-au pierdut mijloacele de întreținere odată cu pierderea turismului, ca să își găsească alte modalități de a-și întreține familiile.
• Pentru stabilitate și pace în Tunisia și pentru o conducere înțeleaptă.
• Pentru ca locuitorii din Zaghouan să fie înconjurați de râuri de apă vie, așa cum spune Isus în capitolul 4 din Ioan.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.