Ziua a 18-a: Grupul etnic Minangkabau din Sumatra de Vest

Când un membru al grupului
etnic Minangkabau decide să
îl urmeze pe Isus, acesta este
imediat respins de membrii
familiei lui

 

„Allah, fă ca bebeluşul nostru să fie fetiţă!” Având deja patru băieți, Dedi și Puri se rugau insistent ca cel de-al cincilea copil al lor să fie fetiţă. În pofida faptului că sunt adânc înrădăcinaţi în Islam, cei care aparţin grupului etnic Minangkabau din Sumatra de Vest, Indonezia, își doresc fiice mai degrabă decât fii. Aceasta se datorează faptului că Islamul din regiunea Sumatrei de Vest este împletit cu sistemul societății matriliniare, în care moștenirea trece în posesia celei mai mari fiice. Așa cum fiii cresc mari și se separă în căutarea sorții, fiicele rămân cu părinții lor și când se căsătoresc, soții acestora se mută în casele lor. De cele mai multe ori, rudele de gradul I sunt considerate mult mai importante decât soțul, care este adesea privit ca un oaspete în noua casă.

În timp ce în majoritatea orașelor legăturile familiale slăbesc, fiecare membru al clanului trebuie să cadă de acord ca o bucată mică din pământul familiei să fie vândută. Aceste legături familiale pot servi drept un mijloc de a transmite mesajul Evangheliei la o scară mai largă, fiind totodată un obstacol imens pentru întoarcerea musulmanilor la credință.

Frica de a fi diferit sau de a fi respins îi oprește pe oameni să exploreze o altă credință. Când un membru al grupului etnic Minangkabau decide să îl urmeze pe Isus, acesta este imediat respins de membrii familiei lui. Dacă soţul vine la credință, soția sa poate să divorțeze de el. Dacă o femeie singură vine la credință, ea își va pierde moștenirea. Dintre cei 8 milioane de oameni ai grupului etnic Minangkabau, mai puțin de o mie de oameni sunt creștini. Însă, majoritatea o constituie femeile din grupul etnic Minangkabau care s-au căsătorit cu bărbați creștini din alte națiuni și au au început să-L urmeze pe Isus.

MOTIVE DE RUGĂCIUNE:
• Femeile se bucură de un rol privilegiat în societatea Minangkabau – rugați-vă ca femeile să fie bune exemple de credință.
• Pentru inima grupului etnic Minangkabau, care este trasă în diferite direcții: fie spre tradițiile din trecut, fie spre forma ortodoxismului islamic arab, fie spre globalizarea din Occident.
• Pentru ca toate familiile să experimenteze o viață nouă în Hristos.

Scrie un comentariu

Adaugă comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Abonează-te la buletinul nostru de
știri creștine