Ziua a 19-a: Refugiații musulmani din Suedia

În 2015, peste 161.000 de solicitanți de azil au trecut hotarele Suediei. La un moment dat, în țară intrau câte 10.000 de refugiați pe săptămână. Cu o populație de doar 9,5 milioane de oameni, aceasta a însemnat că în comparație cu numărul populației locale, suedezii au acceptat mai mulți refugiați decât oricare altă țară occidentală. Acest lucru a complicat procesul de găzduire și de a integrare a solicitanților de azil, iar spre sfârșitul anului, țara a decis că va încerca să stopeze procesul de primire a refugiaților.

Multe biserici și organizații au venit în ajutor. În orașul Borlänge, voluntarii au adus mâncare și au oferit asistență medicală într-un punct de urgență unde 50 de persoane au fost cazate în paturi aşezate în jurul peretelui unui depozit, cu două dușuri și cu toalete mobile. Câteva familii au stat în acest adăpost câte 3 săptămânii înainte de a fi mutate în case temporare, unde mulți au așteptat câte șase sau chiar nouă luni pentru a avea interviuri cu oficialii din Serviciul de imigrări. Aceștia din urmă aveau sarcina de a confirma statutul de refugiat în Suedia, după care eliberau permisul de ședere.

În acest timp, refugiații nu puteau decât să aştepte, așa că voluntarii au început să servească lumea cu cafea și să le fie de ajutor. Acest fapt i-a provocat pe mulți dintre refugiați să întrebe despre credința creștină și să încerce să răspundă dragostei primite din partea credincioșilor din Suedia. Ca și în cazul Europei de Vest, biserica suedeză a cunoscut, în ultimii ani, un declin simțitor în rândul membrilor săi. Totuși, acest influx al refugiaților musulmani a adus mult mai mulți credincioși noi în biserică comparativ cu ultimele decenii. Un orășel mic și liniștit cu doar 5.000 de oameni, a avut 1.000 de refugiați, cei mai mulți fiind din Siria și Afganistan, care au început să frecventeze biserica. La un botez recent a unei familii întregi de sirieni, un membru suedez mai în vârstă a fost profund mișcat și a declarat că ultima dată când a văzut o întreagă familie primind botezul a fost în fragedă copilărie, cam pe la sfârșitul perioadei de trezire spirituală în Suedia.

MOTIVE DE RUGĂCIUNE:
• În timp ce suedezii se luptă să echilibreze raportul dintre resursele de care dispune şi dorința lor de a ajuta refugiaţii, rugați-vă pentru deciziile privind imigrația și sprijinul înflăcărat al Bisericii pentru cei care sosesc.
• Multe familii se simt singure, așteptând luni de zile interviurile pentru obținerea vizei și pentru a începe o viață nouă. Rugați-vă pentru ele ca să fie încurajate și susținute.
• Suedia are o cultură distinctă. Rugați-vă pentru refugiații care vin din medii diferite și care încearcă să se integreze.

Scrie un comentariu

Adaugă comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Abonează-te la buletinul nostru de
știri creștine