Ziua a 21-a: Rromii Domari din Orientul Mijlociu

Rromii Domari sunt disprețuiți
de restul societății și deseori își
ascund identitatea

Rromii Domari sunt răspândiți în întregul Orient Mijlociu și pot fi găsiți în Liban, Iordania, Siria și Palestina. În această regiune, aceștia se mai numesc Nawar. Originari din nordul Indiei, rromii Domari au migrat spre Orientul Mijlociu în urmă cu aproximativ 700- 1000 de ani. Ei erau de origine nomadă, fiind cunoscuți pentru dragostea lor pentru muzică și dans. Deși cei mai mulți dintre ei sunt stabiliți în diferite locuri, mulți trăiesc în corturi făcute, de obicei, din rame de lemn şi materiale vechi reciclate.

Rromii Domari sunt disprețuiți de restul societății și deseori își ascund identitatea. Se confruntă cu discriminarea în comunitate, iar abuzul în familie este un lucru obișnuit. Mulți dintre ei nu dețin documente oficiale, prin urmare copiii lor nu au posibilitatea de a merge la școală sau de a beneficia de îngrijiri medicale. Familiile tind să fie numeroase, iar fetele se căsătoresc devreme. Există presiune asupra femeilor ca acestea să aducă bani în casă – fetele sunt uneori trimise de către tații lor să lucreze ca dansatoare sau prostituate, iar copiii pot fi văzuți cerșind în timp ce bărbații se adună în grupuri, beau cafea şi discută problemele comunității.

Rromii din Orientul Mijlociu au asimilat credința musulmană locală, dar sunt de asemenea foarte superstițioși, practicând Islamul folcloric și vrăjitoria în încercarea de a controla lumea spiritelor. Rromii Domari care devin creștini, manifestă o dorință inerentă de a se închina lui Dumnezeu prin muzică. Ei sunt oameni îndrăzneți și pasionați, plini de credință și foarte energici.

MOTIVE DE RUGĂCIUNE:
• Pentru oportunități mai bune în vederea îmbunătățirii situației lor economice, pentru a facilita procesul educațional și crearea locurilor de muncă astfel încât familiile să-și poată acoperi nevoile fără exploatarea membrilor.
• Pentru eliberarea de frica duhurilor rele și de superstiții și pentru o înțelegere deplină a dragostei și luminii lui Dumnezeu.
• Pentru rromii Domari care au devenit creștini – ca să găsească o modalitate de a utiliza punctele forte ale culturii lor pentru a aduce o schimbare pozitivă în comunitățile din care fac parte.

Scrie un comentariu

Adaugă comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Abonează-te la buletinul nostru de
știri creștine