Ziua a 23-a: Grupul etnic Beja din Sudan

Amna, este îmbrăcată într-o robă de culoare albastră deschisă, care este înfășurată în jurul corpului și capului ei. Are un inel de aur în nas și privește la cărbunii ce ard în timp ce prăjește boabele de cafea, ocupație care o relaxează. Amna are 21 de ani şi locuiește în Daim al Arab, o zonă săracă din Beja care aparține Portului Sudan de pe coasta Mării Roșii. Există aproximativ 3 milioane de oameni Beja care locuiesc de-a lungul unei fâşii care se întinde din Egiptul de Sud până în câmpia de Vest a Eritreei.

Ea a crescut făcând parte dintr-un grup de nomazi, rătăcind în ținuturile uscate din jurul Munților Mării Roșii. Amna a fost circumscrisă la vârsta de 5 ani – o experiență traumatică pe care timpul a amorțit-o în tăcere, dar nicidecum nu a vindecat-o. Acum ea este căsătorită și are un fiu pe nume Mohammed, dar soțul ei Hassan a trebuit să fugă din Sudan din cauza tulburărilor politice ce au dus la hârțuirea și dislocarea grupului etnic Beja. Soţul Amnei s-a confruntat cu amenințări și în Egipt, de unde a scăpat, riscându-şi viaţa într-o călătorie periculoasă spre Europa, unde astăzi este găzduit de un centru de refugiaţi. Amna vorbește uneori la telefon cu soțul ei, dar el este deprimat şi nu are niciun ban ca să-i trimită.

În căutarea liniştii spirituale, Amna practică un amestec de Islam popular, fiindu-i teamă de ființe spirituale (jini) și spirite rele ce o însoțesc mereu. Amna tânjește după stilul de viaţă nomad de odinioară și după o viață plină de semnificaţie și scop, însă nu poate găsi pacea pe care o caută. Amna sorbește din cafeaua tare și dulce și privește strada prăfuită. O lacrimă alunecă uşor pe obrazu-i smolit, dar ea o șterge ușor cu o batistă. „Cine mă va ajuta şi cine mă poate salva?”, se întreabă ea. Fiul ei se joacă în mizeria din baraca ei. O nouă zi a început.

MOTIVE DE RUGĂCIUNE:
• Accesul la grupul etnic Beja este dificil, iar Islamul folcloric pe care ei îl practică îi face prizonieri ai fricii. Rugați-vă pentru creștinii din Egipt, Sudan și Eritreea ca să poată ajunge la acești oameni, să-i ajute și să le împărtăşească Vestea Bună.
• Pentru finalizarea procesului de traducere a Bibliei în limba acestui grup etnic. Până acum 20 de ani, limba grupului etnic Beja era doar sub formă orală, dar acum o mare parte a Bibliei a fost tradusă.
• Pentru mai multe oportunități de a sluji și sprijini grupul etnic Beja, ai cărui locuitori pot fi găsiți printre grupurile de refugiați din întreaga lume.

Scrie un comentariu

Adaugă comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Abonează-te la buletinul nostru de
știri creștine