Ziua a 24-a: Uzbecii din Tadjikistan

Abia își amintește când și-a
văzut părinții împreună
ultima dată.

Bilol are 7 ani. El zâmbește timid în timp ce merge împreună cu prietenii lui din ușă-n ușă prin sat, colectând dulciuri și alte delicii pentru masa de sărbătoare de la sfârșitul Ramadanului. Deși a început să meargă în clasa întâi abia de săptămâna trecută, uniforma de la școală este pătată și deja îi este prea mică. Bilol s-a ales cu o cicatrice pe față după ce s-a luat la bătaie cu un băiat. Privindu-l pe Bilol, ar fi greu să-ţi dai seama că el abia își amintește când și-a văzut părinții împreună ultima dată. Tatăl său a plecat cu cinci ani în urmă pentru a găsi de lucru în Rusia și de când a plecat, nu a mai luat legătura cu familia de aici. Ocazional rudele află vești despre el de la alții şi știu că el încă lucrează acolo.

Ca majoritatea uzbecilor, când părinții lui Bilol s-au căsătorit, ei au locuit cu părinții tatălui, împreună cu frații, soțiile şi copiii acestora. Dar văzând că soţul său nu s-a mai întors din Rusia, mama l-a luat în cele din urmă pe Bilol și pe cei doi frați ai lui și s-a întors să locuiască cu părinții ei. Acestă mutare a devenit o povară pentru ei, așa că, doi ani mai târziu, mama lui Bilol a plecat şi ea să muncească în Rusia. În cele din urmă, ea s-a angajat şi periodic reuşeşte să trimită bani acasă la părinții ei. Bilol își petrece timpul la ambii bunici a căror case se află la doar câteva sute de metri distanță. Cu toate acestea, Bilol creşte fără grija şi atenţia de care are nevoie un copil de vârsta lui şi fără să aibă un mediu stabil.

Bilol este doar un exemplu al generației de copii uzbeci, care cresc fără grija şi dragostea părinţilor. Fostă membră a Uniunii Sovietice, Tadjikistan este cea mai săracă țară din Asia Centrală, mulţi fiind nevoiţi să facă eforturi mari pentru a-şi întreţine familiile, mai ales în mediul rural. Prin urmare, cel puțin jumătate dintre bărbații de aici își petrec cea mai mare parte a anului muncind în străinătate. Uzbecii, care reprezintă aproximativ 25% din populație, sunt mai predispuşi să lucreze în străinătate decât tadjicii care sunt majoritari, pentru că, fiind o minoritate, îşi găsesc mult mai greu un loc de muncă stabil.

MOTIVE DE RUGĂCIUNE:
• Pentru copiii ca Bilol, ca să audă vestea minunată despre dragostea lui Dumnezeu.
• Pentru părinții care au plecat peste hotare la muncă, să întâlnească urmași ai lui Hristos în acele locuri.
• Pentru ca Dumnezeu să dea înțelepciune conducătorilor din Tadjikistan ca ei să asigure reforme pentru o economie mai stabilă, astfel încât familiile să poată rămâne împreună.

Care e părerea ta?

Adaugă comentariu

Abonează-te la buletinul nostru de
știri creștine