Ziua a 27-a: Protejarea tinerilor musulmani din Europa

O bombă explodează în Paris și ISIS revendică atacul. Pentru musulmanii din Europa care au o vestimentație conservatoare, acest atac va aduce din nou stres, batjocură şi abuz în mass-media, iar ei sunt conștienți că atacurile vor continua. Yasmin, fiica în vârstă de 15 ani a prietenului meu musulman, a scris poezia din dreapta în care exprimă ceea ce simte.

Acest poem mă face să lăcrimez: presiunea miilor de priviri în spațiile publice și o presă care pare determinată să pună la zid tinerii ca și Yasmin, au doar consecințe triste.

Mulți tineri sunt destul de rezistenți, și datorită susținerii familiilor lor, consecințele nu sunt atât de devastatoare. Unii se înfurie, exprimându-şi furia la fel cum o fac mulți alți adolescenți din alte culturi. Puțini, foarte puţini, nu vor fi totuşi atât de norocoși. Ei vor deveni vulnerabili la mesajul extremiștilor și tot mai atrași de acesta. Atunci când se izolează de familia lor, părinții devin disperați și aleargă după răspunsuri. Şi ca şi cum asta nu ar fi suficient, ceilalţi încep să-i arate cu degetul pe ei și copiii lor.

Nu mai sunt doriți nici în moschee, sunt interogați la școală și anchetaţi de către poliție în mod repetat.

Yasmin este un caz fericit. Părinții ei o înțeleg și o susțin, ajutând-o să treacă peste frustrări. Farzana, mama Yasminei, activează oarecum în acest context. Ea lucrează cu victimele infracțiunilor generate de ură, cu oameni care au fost identificați greșit ca fiind extremiști, cu tineri furioşi pentru că au fost supuşi discriminării, ajutându-i să își înţeleagă experiențele. Farzana încearcă să readucă tinerii în comunitate, încercând să-i împiedice de la înstrăinare, izolare sau de la posibile tendințe de a da frâu liber mâniei lor şi a se alătura grupărilor extremiste.
Am întrebat-o pe Farzana cum ar putea creștinii să se roage pentru victimele crimelor generate de ură, pentru cei înstrăinați și pentru familiile care au membri care sunt pe punctul să fie traşi de grupările extremiste. Răspunsul ei a fost imediat: „Ce ar face Isus? El nu condamnă orbește. El iubește și acceptă. Am citit într-o zi că Isus a venit pentru noi când eram în cel mai mare întuneric. Rugaţi-L să îi ajute pe aceşti oameni.

Poemul Yasminei
Mergând pe străzi aglomerate,
Privirile critice
De pe fiecare chip mă străpung,
Pentru acțiunile făcute în numele meu.
Credeți că sunt o ocară,
Refuzați mâna mea,
Ignorați îmbrățișarea mea.
Ce am făcut ca să merit această ură?
Eu port un văl,
Tatăl meu are barbă,
Voi râdeți de mine și spuneți că sunt ciudată:
Eu postesc,
Mă rog,
Fac voluntariat,
Și totuși nu sunt binevenită aici.
Îmi practic credința în permanentă frică.
Teroriștii distrug Islamul făcând ravagii
și ruinând oameni simpli,
Nu asta e credința mea, nu ăsta e Islamul,
Nu presupuneţi că ăsta e Islamul, religia noastră e religia păcii,
Nu mă faceți responsabilă pentru acţiunile nebunilor,
Ca și cei din jurul vostru, vedeți același lucru.

MOTIVE DE RUGĂCIUNE:
• Pentru tinerii ca Yasmin care trec prin perioade dificile și se află în centrul prejudecăţilor.
• Pentru cei care contribuie la fel ca Farzana la prevenirea tinerilor predispuși să fie ademeniţi de grupările extremiste.
• Pentru familiile a căror copii au căzut pradă activităților terorismului și pentru cei care trăiesc sub amenințarea crimelor generate de ură.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.