The Shack (Coliba): De ce atâtea dezbateri teologice în jurul unui film despre iertare

Când William Paul Young a scris cartea ,,The Shack” (Coliba) în 2007, aceasta era menită să fie un cadou de Crăciun doar pentru familia sa. Cartea este istoria fictivă a unui om cândva distrus și a faptului cum credința sa a fost zguduită de tragedia care i s-a întâmplat și de întâlnirea sa cu Dumnezeu în această perioadă îndurerată, notează TimesFreePress.

Autorul nu a crezut că romanul său va fi vândut în peste 22 de milioane de exemplare, tradus în peste 30 de limbi, sau ba mai mult, că acesta va stârni controverse cu privire la teologia netradițională prezentată în cartea sa. Zece ani mai târziu, dezbaterile au început din nou când a apărut filmul ,,The Shack”, în baza cărții cu același titlu în data de 3 martie anul acesta.

De ce au apărut dezbateri în jurul unui film a cărui idee principală este iertarea?

,,Cartea nu se bazează pe învățăturile biblice,” a declarat ministrul Bisericii Metodiste, Ben Matherly, într-o postare pe Facebook.

Dr. Albert Mohler Jr., președintele Seminarului Teologic Baptist din Convenția de Sud a prezentat câteva critici la scurt timp după publicarea cărții. Mohler a punctat câteva doctrine liberale pe care Young le prezintă în cartea sa, de la universalism (ce prezintă mai multe căi spre Dumnezeu) până la afirmația personajului ce îl reprezintă pe Dumnezeu „Eu nu pedepsesc păcatul. Pedepsirea păcatului nu este scopul meu.” Mohler declară că Biblia spune cu totul altceva în Romani 6:23 ,,Fiindcă plata păcatului este moartea, dar darul fără plată al lui Dumnezeu este viața veșnică în Isus Hristos, Domnul nostru.”

,,Am citit cartea de patru sau cinci ori și am urmărit filmul cu plăcere,” a declarat Chattanoogan Al Slater. ,,Dacă ești tare în credință, nu încerci să găsești nod în papură, te bucuri de film, un film bazat pe ficțiune. Mesajul central este iertarea și vindecarea rănilor adânci, iar Dumnezeul prezentat de autor dorește o relație personală cu oamenii.”

,,Mi-a plăcut cartea și nu am avut nici o problemă teologică cu privire la aceasta, dar sunt deschis să ascult și alte păreri,” a declarat părintele Jill Jenkins, fost slujitor la Baptist Chattanooga.

Atât cartea, cât și filmul povestesc istoria lui Mack Phillips (rol interpretat de Sam Worthington), a cărui fiică în vârstă de 7 ani este răpită și ucisă. Câțiva ani după tragedie Mack primește o scrisoare enigmatică care îi spune să se întoarcă la coliba în care avusese loc uciderea fiicei sale. Odată întors la acel loc, el se întâlnește cu trei străini care se descoperă ca fiind Sfânta Treime – Tatăl, Fiul și Duhul Sfânt.

Anume la adresa Sfintei Treimi prezentate de carte și film se îndreaptă cele mai multe critici. Nu doar Dumnezeu este prezentat ca fiind om (în film și carte acesta este o femeie), dar și Isus și Duhul Sfânt sunt ființe umane, contrat a ceea ce ne învață Vechiul și Noul Testament.

Autorul interpretează Sfânta Treime ca fiind un trio dintre trei ființe divine: Dumnezeu, o femeie afro-americană pe nume Papa, rol jucat de Octavia Spencer; Isus, un tâmplar evreu, rol jucat de Avraham Aviv Alush și Duhul Sfânt, o femeie asiatică a cărui rol este jucat de Sumire Matsubara, în film aceasta se numește Sarayu.

,,Cu toții avem reprezentări mintale cu privire la înțelegerea Sfintei Treime, prin urmare nu înțeleg de ce acest capitol stârnește atâtea dezbateri,” a declarat Beth Painter. ,,Dumnezeu ni se arată în felurite moduri pe parcursul întregii noastre vieți.”

,,Cred că atunci când ne gândim la Dumnezeu, trebuie să ne gândim mai mult la ceea ce Ioan spune despre Dumnezeu în versetul din Ioan 4:24 ,,Dumnezeu este duh și cine I se închină Lui trebuie să I se închine în duh și în adevăr,” a declarat Rev. Doug Fairbanks Jr., pastor principal la First-Centenary United Methodist Church.

Fairbanks declară că a văzut filmul și nu are nici o problemă cu reprezentarea Sfintei Treimi.

,,Este un tablou bine ilustrat și cred că are o teologie sănătoasă,” a spus acesta. ,,Noi încercăm să-L aducem pe Dumnezeu mai aproape de înțelegerea noastră umană mai degrabă decât să-L depărtăm și să zicem că El nu poate fi cunoscut. Cred că uneori, noi, oamenii, avem o înțelegere îngustă cu privire la Dumnezeu.”

,,Dumnezeu ni se descoperă în feluri înțelese de noi, deoarece plinătatea Lui nu poate să fie cuprinsă de mintea noastră omenească. De altfel, Dumnezeu nu ar fi Dumnezeu. Noi Îl înțelegem doar în măsura în care El ne permite să Îl înțelegem,” este de părere Rev. Roderick Ware.

Într-un interviu pentru GoodReads, autorul cărții, Young, spune că îi place faptul că cartea sa a stârnit dezbateri teologice.

,,Măcar poți începe o discuție cu cineva care se supără când vine vorba de astfel de subiecte deoarece aceasta înseamnă că ceva l-a atins și astfel apare oportunitatea de a începe o discuție despre Dumnezeu,” declară autorul.

,,Mesajul cărții este iertarea și lupta interioară a omului. Priviți la ce se întâmplă astăzi pe arena politică și socială. Cred că mesajul cărții cu privire la iertare este exact ceea ce societatea are nevoie în ziua de azi. Cred că filmul ne provoacă să-L cunoaștem mai bine pe Dumnezeu astfel încât această înțelegere să ne ajute să apreciem mai mult pe cei din jurul nostru,” a declarat Fairbanks, spunând, de asemenea, că uneori oamenii se concentrează atât de mult pe detalii încât scapă din vedere mesajul principal.

Adaugă comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.