Înițiativă pentru deschiderea unui Centru Creștin Românesc la Prescott, Arizona, SUA

Situat in partea nord-centrala a statului Arizona, orasul Prescott constituie obiectivul unui fenomen social  de migratie tot mai accentuat si caracteristic cu precadere  zonei de sud-west a Statelor Unite. Cu o suprafata de 45.16sq mi (116 km2) si o populatie de aprox. 128.000 de locuitori, zona metropolitana a ceea ce este cunoscut sub denumirea de orasul Prescott ,este in realitate formata din asocierea administrative  a trei localitati (Try City) : Prescott-49.000 locuitori, Prescott Valley 41.000 si Chino Valley 17.000 locuitori. Prima capitala a statului AZ (1863-1889), orasul cunoaste intaia dezvoltare economica in a doua parte a secolului XIX, cand in urma descoperirii unor zacaminte de aur la poalele Muntilor Bradshaw din apropiere (1862), se declanseaza  primul fenomen semnificativ de migrare. Mii de americani provenind in special din zonele de Midwest a Statelor Unite,dar si emigranti din Anglia si Scotia, se stabilesc in zona actuala a ariei metropolitane Prescott.

Stilul architectonic  specific acestui timp caracterizeaza aspectul urban al zonei centrale a orasului. Zona istorica Whiskey Row abunda in cladiri si case care amintesc de stilul Victorian. Restaurante si buticuri atragatoare, galerii de arta, librarii si magazinele de antichitati constituie una dintre atractiile turistice a miilor de turisti care viziteaza anual orasul Prescott. Renumele istoric al  orasului provine din perioada vestitilor „cowboy” de epoca , care administrau cunoscutele ferme de vite din zona. Colectiile locale istorice se pastreaza in cele doua muzee, Sharlott Hall si Muzeul Smoky si Pippen. Este cunoscut faptul ca in luna august se desfasoara la Sharlott Hall, traditionalul festival anual al poetilor cowboy. Intre anii 1912-1930 se produce al doilea boom economic, cand in urma crizei economice care a cuprins marile centre industriale din nord-est, mii si mii de migranti se stabilesc in zona Prescott dar si Phoenix, in cautarea unui nou inceput.

Din aceasta perioada se remarca cladirea cea mai impunatoare a centrului civic al orasului, celebra Court House Squre, construita intre anii 1929-1933. Aici se desfasoara unul dintre cele mai renumite festivaluri de muzica Bluergrass alaturi de alte evenimente si concerte culturale. Prescott este si gazda renumitelor intreceri de cai, World Oldest Rodeo. Deasemenea aici se desfasoara fel de fel de parade si manifestari culturale in aer liber : Cinco de Mayo,Earth Day,Navajo Rug Action,Shakespeare Festival sau intreceri sportive.

Ca un oras care se respecta si in plan educational in Prescott exista cateva colegii renumite precum Emble Ride Aeronautical Yavapay 

College si Prescott College. In domeniul sanatatii,spitalul Yavapay Hospital si-a castigat deja un renume de marca. Activitatile recreative sunt diverse si atrag periodic un numar mare de amatori, in special din zona metropolei Phoenix: drumetiile montane,pescuitul,ciclismul pe carari de munte, pescuitul, vanatoarea si chiar inotul. Situat la o distanta de doar

113 Mile  de Phoenix, aprox.1,5 ore de calatorit cu masina pe HWY 17, dar la o altitudine de 1 Mile(1.600 metri) deasupra  nivelului marii, Prescott alaturi de Sedona Flagstaff si Grand Canyon constitue mai ales in zilele de sarbatoare, principalele obiective de atractie atat pentru locuitorii statului Arizona cat si pentru turistii veniti din toate colturile lumii.

Votat de National Geografic Adventure, ca una dintre cele mai bune zone de locuit mai ales pentru persoanele de varsta a doua dar cu precadere  a treia, celebritati cunoscute din viata mondena Americana  precum Barbara Streissand sau Cher,si-au cumparat proprietati folosite pentru momente de recreere.

Situat la confluenta dintre clima arida din sud si temperata din nord, la Prescott se intalnesc patru anotimpuri, asemanatoare climei temperate europene cu usoare influente mediteraneene.

La o umiditate aproape constanta de 45%,temperatura din timpul verii oscileaza in jurul valorii de 70-75 F iar iarna in general nu coboara sub 50 F.

Considerat de multi ca fiind un oras cu o „clima perfecta„, interesul,in special al celor din marile metropole ale south- vestului Statelor Unite (Arizona,California,Nevada,New Mexico) este in crestere, intentia  pentru achizitionarea unei proprietati de rezidenta permanenta sau a unei case de vacanta in aceasta zona determinand in final un fenomen  social  de migratie tot mai accentuat.

In ultimul timp, Agentiile Real Estate, raporteaza o crestere semnificativa  de cerere privind achizitionarea de proprietati in Area Prescott. Concomitent, se observa o dinamica promitatoare  in dezvoltarea economica a acestei zone din nordul orasului Phoenix.  Procentul generatiilor tinere in ecuatia sociala a populatiei orasului  Prescott este in continua crestere, mai ales odata cu inceputul primului deceniu al secolului in care am intrat. Conform ultimelor previziuni, se pare ca zona metropolitana a orasului Prescott este pregatita pentru relizarea celui de al treilea boom economic si numeric din istoria orasului.

De remarcat, comunitatea romaneasca din Prescott este ,conform trendului actual, in plina dezvoltare !  Daca in anii precedenti, numarul familiilor de romani-americani stabiliti provizoriu sau permanent  in zona era relativ redus, acum se observa un interes crescand si un exod tot mai pronuntat spre aceasta zona , care ofera toate facilitatile si avantajele unei vieti la in standard cat mai ridicat. Pentru prima data, din Prescott au venit semnale despre organizarea in multiple planuri (social,religios,traditional) a comunitatii romanesti. Recentele intalniri dintre mai multe familii de romani stabiliti  mai demult sau mai recent in Prescott, au avut darul sa polarizeze la unison dorinta de comuniune ,de relationare in stilul traditional romanesc. Spre exemplu, este in curs de derulare initiativa de infiintare a unui Centru Crestin Romanesc, care sa ofere  cel putin saptamanal, romanilor  evanghelici si nu numai un cadru specific nevoilor spirituale.

Ca urmare a rugaciunilor si a cererii de calauzire din partea lui Dumnezeu, optimismul, rezultat in urma acestei initiative si a intalnirilor avute, este fenomenul care caracterizeaza intreaga comunitate.

Comunitatea romaneasca din America, cu precadere  din Phoenix, saluta  si sprijina initiativa credinciosilor romani din Prescott,si incredinteaza pe deplin  lucrarea in mana lui Dumnezeu. Doamne ajuta !

(Pentru informatii suplimentare se poate apela la tel nr.602/741.8679, pastor Ted Oprea)

Radu Oprea

Phoenix-AZ

Care e părerea ta?

Adaugă comentariu

Abonează-te la buletinul nostru de
știri creștine