Rolul religiei şi al tinerilor în restaurarea păcii, tema taberelor European Youth 2017

Vara 2017 a fost o provocare pentru tinerii creştini din mai multe confesiuni din Europa. Taberele au avut tema principală: „Rolul religiei şi a tinerilor în rezolvarea conflictelor în lume” şi a antrenat în discuţii peste 104 participanţi din mediul catolic, protestant, islamic şi alte denominaţiuni.

Taberele au fost organizate de liderii locali în două oraşe din Polonia şi în Lituania, în parteneriat cu Heavenly Culture, World Peace, Restoration of Light (HWPL) un  ONG care urmăreşte oprirea războaielor şi instaurarea păcii. Evenimentele au provocat tânăra generaţie să contribuie la pace şi rezolvarea conflictelor în lume prin împărtăşirea convingerilor lor religioase.

Deborah Oh, una dintre liderii ce au coordonat evenimentul, a spus: „Cred că a aduce pacea este un scop comun, de aceea, se dorește ca toți să depună efort pentru cauza păcii mondiale în orice mod aflat la îndemână. Un studiu făcut de către un grup de sondaje din US a anunțat că mai mult de 8 din 10 oameni sunt religioși. Ce-ar fi dacă 80% din populația lumii, adică cei care au credință, ar prelua inițiativa în instaurarea păcii?”

Tineri cu diferite credințe au luat parte la seminariile cu sesiuni Q&A intense și discuții cu lideri religioși, precum și la activități sportive și campanii stradale. De asemenea au și audiat un dialog interconfesional pentru pace bazat pe scripturile fiecărei credințe.

• Kaunas, Lituania, 29 iunie – 2 iulie

În timpul discuțiilor, participanții au dezbătut în ce fel religia poate contribui la oprirea războaielor, alături de societate.

Jonas Klimaviius, student catolic la Universitatea Gimnazială Kaunas Maironis a spus, „Religia este considerată veritabilă atunci când ne învață cum să-L iubim pe Dumnezeu. Dacă vrem să-L iubim pe Dumnezeu, trebuie să-i iubim și pe cei pe care El i-a creat. Și dacă ne iubim unii pe alții, avem pace. Pentru a putea face asta, să vorbim cu oameni adepți ale altor religii este foarte important.”

De asemenea, ședința de la nivelul organizației WARP (World Alliance of Religions’ Peace) a avut loc în a doua zi a taberei din Kaunas, la Moscheea din Kaunas.

Conducătorul Comunității Islamice din Lituania, Mufi Romas Jakubauskas a remarcat, „La fiecare întâlnire, găsim mai multe puncte comune decât probleme. Liderii religioși sunt conducătorii comunităților lor și ei trebuie să depună mai mult efort pentru a atinge acest scop (și anume aducerea păcii). Trebui să-și învețe comunitățile, și desigur, ei înșiși trebuie să se întâlnească cu alți lideri religioși pentru a găsi soluții celei mai mari probleme din lume, și anume războaiele și conflictele.”

• Varșovia, Polonia, 23 iunie – 24 iunie

Tinerii polonezi s-au alăturat unei serii de activități de exterior, unde au putut experimenta importanța alianței dintre religii. S-a desfășurat o versiune intensă a curselor cu 3 picioare. Perechile de competitori au fugit cu un picior legat de piciorul vecinului. În tabără, 6 oameni cu 5 astfel de legături, au reușit să completeze cursa fără a lăsa pe cineva în urmă, și fără ca cineva să se împiedice.

Dl. Amandeep Sigh, un student Sikh din Gurudwara Singh Sabha, Polonia, și-a reamintit momentul declarând, „Oamenii din diferite religii sunt legați împreună, ca și cum ar fi una. Noi suntem una. La început, m-a durut glezna pe când încă nu stabilisem nicio regulă. Însă după ce am stabilit câteva reguli comunicând unul cu celalalt, și am început să mergem din nou, am putut înainta împreună cu siguranța și viteză.”

S-au ținut astfel de tabere religioase dedicate tineretului (organizate tot de HWPL) și în Cambogia, Mianmar și Nigeria, cu scopul de a inspira tinerii și comunitățile religioase din care aceștia fac parte să caute împreună soluții pentru conflictele cauzate de convingerile religioase și să-și găsească rolul în rezolvarea conflictelor.

Traducere de David Zanoschi

Sursa: HWPL

Adaugă comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.