Pastorul Lim Hyeon Soo vorbește despre condițiile din lagărul de muncă din Coreea de Nord

Pastorul creștin, Lim Hyeon Soo, în vârstă de 61 de ani, a fost eliberat din lagărul de muncă forțată din Coreea de Nord săptămâna trecută și întorcându-se în Canada a povestit despre suferințele pe care le-a îndurat acolo, informează portalul The Christian Post.

Potrivit agenției nord-coreene, el a fost pus în libertate din motive medicale, în conformitate cu decizia Tribunalului Central.

„În timpul iernii trebuia să sap gropi de un metru lățime și un metru lungime,” a mărturisit Lim, duminică, la întoarcerea sa în Biserica Presbiteriană Coreeană din Mississauga, Ontario.

„Pământul era înghețat și foarte greu de săpat. Îți trebuiau câte două zile ca să sapi o groapă. A fost o provocare grea. Partea de sus a trupului îmi era transpirată iar degetele de la mâini și de la picioare erau înghețate,” își amintește pastorul, conform The Globe and Mail.

Conform relatărilor portalului Reuters, Lim a fost reținut în Coreea de Nord timp de mai mult de doi ani. În luna decembrie, cea mai înaltă instanță de la Phenian l-a condamnat la închisoare pe viață și muncă forțată, pentru ‘comploturi subversive’ împotriva regimului dictatorului nord-coreean, Kim Jong-un.

Duminică, pentru prima dată după eliberarea sa, Lim a vorbit în fața bisericii sale. Acesta a adus mulțumiri guvernului canadian pentru susținere și în mod deosebit lui Daniel Jean, consilier de securitatea națională.

„Este o minune pentru mine să mă aflu astăzi aici,” a spus pastorul în coreeană. „Întotdeauna am considerat Canada o țară călduroasă și o națiune plină de compasiune, dar prin încercările prin care am trecut am înțeles acest lucru mai bine.”

Lim a mai povestit despre faptul că în lagăr acesta a suferit mult de singurătate, pastorul își amintește că a mâncat de 2,657 de ori și a petrecut 130 de duminici singur în închinare.

În 2015 pastorul a fost acuzat deoarece scria expresii biblice și numele bisericii lui pe saci de mâncare, lucru care a fost considerat ca o încercare de a răsturna actualul regim.

Grupurile care urmăresc persecuția creștinilor din lume au descris Coreea de Nord ca fiind cel mai groaznic loc pentru creștini deoarece aici se pedepsește fiecare încercare de manifestare a credinței.

„Coreea de Nord are, de fapt, cel mai opresiv, închis și izolat regim din lume. Regim care, de altfel este acuzat de însăși Comisia ONU de Anchetă privind Crimele de Război și Crimele Comise Împotriva Umanității,” a declarat directorul CSW pentru Asia de Est, Benedict Rogers, într-un interviu acordat în luna martie pentru portalul The Christian Post.

„Acele crime împotriva umanității includ încarcerarea a aproximativ 200,000 de  persoane, care sunt acuzate de crime politice și sunt supuși: celor mai groaznice forme de tortură, muncii forțate, lipsei de îngrijire medicală, violenței sexuale, iar în unele situații, sunt pedepsiți cu moartea.”

Traducere de Tatiana Bîrsa

Adaugă comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.