Trump, creștinii albi și conservatorii – considerați complici la atacul din Charlottesville

Sâmbătă, 12 august, un tânăr cu viziuni extremiste a intrat cu mașina în protestatarii de stânga adunați la marșul așa-numitei Dreptei Alternative în Charlottesville, informează portalul The Atlantic. Atacatorul pe nume James Alex Fields Jr. are 20 de ani și este acuzat de omorârea unei femei în vârstă de 32 de ani și de rănirea a altor 19 persoane. Și ca și cum n-ar fi îndeajuns, în aceeași zi au murit doi ofițeri de poliție în urma prăbușirii elicopterului în care se aflau, elicopter care monitoriza protestatarii din Charlottesville din acea zi.

A urmat ziua de duminică, o zi importantă în care unii s-au grăbit să condamne, iar alții să cheme la rugăciune.

Comunitățile religioase din America s-au luptat de-a lungul timpului cu probleme legate de rasism. Imediat după omorul din Charlottesville, mulți lideri creștini au lansat mesaje pacificatoare, împotriva violenței, mesaje care au încurajat creștinii să condamne supremația albilor. Însă, s-a mai întâmplat ceva: unii oameni s-au mâniat pe creștinii albi și i-au văzut complici la cele întâmplate. Pe lista celor ‘vinovați’ se află: creștinii albi, creștinii de culoare, liberalii și conservatorii. La fel cum musulmanii sunt învinovățiți din cauza celor care s-au radicalizat și ucid în numele Islamului, oamenii au cerut socoteală creștinilor albi de faptele violente de rasism comise de cei care se consideră creștini.

Unii lideri creștini nu au ezitat să condamne atacul din Charlottesville. Cardinalul Daniel DiNardo, care a fost ales președinte al Conferinței Episcopale Americane a numit cele întâmplate ca fiind „acțiuni respingătoare de ură”. Cardinalul Blase Cupich, considerat aliat apropiat cu Papa Francisc, a criticat mesajul inițial al lui Trump care a zis „ură, bigotism și violență din multe părți”. „Când vine vorba de rasism, există o singură parte: cea de a fi împotriva acestuia,” a scris pe Twitter, Cupich.

Russell Moore de la Convenția Baptistă de Sud a scris într-o postare pe o rețea de socializare, că „așa-numitele ideologii ale supremației albilor sunt opuse învățăturilor creștine, ba chiar au rădăcini satanice”.

Traci Blackmon de la United Church of Christ, a fost la protest în Charlottesville. Aceasta a scris pe Facebook, adresându-se păstorilor:

„Veți începe slujba de mâine dimineață înălțând rugăciuni pentru națiunea noastră și pentru Charlottesville în mod deosebit? Vă veți ruga pentru cei răniți, doctori, martori, atacatori și pentru cei morți în interior? Vă veți ruga pentru familia femeii ucise? Veți condamna orice acțiune de supremație a albilor în numele lui Isus?”

Valul de furie care se îndreaptă spre creștini din urma atacului din Charlottesville, este în mare parte legat și de alegerea lui Trump în calitate de președinte al S.U.A. Unii consideră că alegerea lui Trump a dat avânt grupărilor adepte ale supremației albilor precum cea a Dreptei Alternative (din care fac parte și adepți ai mișcării anti-migrație), platformă care, de altfel, l-a susținut pe Trump în campania electorală. Trump este criticat pentru favorizarea climatului de intoleranță din țară. Creștinii albi sunt și ei criticați: peste 80% din evanghelicii albi și 60% din catolici l-au votat pe Trump.

Este ușor să aduci acuzații și să arăți cu degetul. Rămâne, însă, o singură întrebare: Ce va urma în duminica ce are să vină? Dar în următoarea? Dar peste două duminici…?

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.