Dezbaterile din SUA cu privire la înarmarea Ucrainei pun presiune asupra Rusiei și asupra lui Trump

Din dorința de a avea mai multă influență asupra Rusiei, administrația Trump reia în calcul posibilitatea de a livra Ucrainei arme letale, cu toate că această decizie ar adânci și mai mult ostilitățile între fosta Republică Sovietică și Statele Unite, informează Unian Information Agency.
Dezbaterile în jurul acestei înarmări a Ucrainei au pus presiune asupra Președintelui Donald Trump, care este acuzat că ar avea o atitudine prea tolerantă față de Kremlin și că Moscova ar fi intervenit în alegerile americane de anul trecut.

Propunerea de transfer de arme letale, susținută de Pentagon și Departamentul de Stat, reflectă faptul că administrația Trump devine din ce în ce mai frustrată de intransigența Rusiei în ceea ce privește conflictul din Ucraina și ar putea duce la o deteriorare și mai profundă a relațiilor S.U.A. – Rusia. Tensiunile s-au resimțit în momentul în care Vladimir Putin a cerut Statelor Unite să elimine mai mult de jumătate din personalul diplomatic american din Rusia. Momentan, conform oficialilor americani, se așteaptă acordul lui Donald Trump în ceea ce privește transferul de armament antiaerian și antitanc.

Acest plan nu este radical diferit de cel respins de președintele Barack Obama, care s-a temut că înarmarea Ucrainei ar agrava tensiunile existente care au dus, începând cu anul 2014, la moartea a mai bine de 10,000 de oameni pe teritoriul ucrainian și că, astfel, soldații ruși ar putea fi uciși cu arme americane. Teoretic, un astfel de scenariu ar putea favoriza potențialul conflict între națiunile care dispun de arsenal nuclear. Pe când Obama se afla încă în funcție, campania lui Donald Trump respingea ideea înarmării Ucrainei, neincluzând-o în platforma republicană.

Cu toate că nu există niciun termen stabilit pentru luarea acestei decizii, dezbaterile continuă, iar diplomații ruși se vor întâlni zilele următoare pentru a discuta despre metode de stingere a conflictului în Ucraina de est, regiune în care separatiștii proruși au luptat împotriva guvernului de 3 ani încoace.

„Rușii s-au arătat doritori să discute cu noi despre un posibil acord în ceea ce privește conflictul din Ucraina”, a afirmat secretarul de stat american, Rex Tillerson, după o întrevedere cu omologul său rus, ministrul de externe, Sergey Lavrov.

Kurt Volker, noul reprezentant special al S.U.A pentru Ucraina, e de părere că o astfel de înarmare ar întări rolul Statelor Unite în negocierile cu Europa de Est și ar oferi Kievului posibilitatea de a se apăra pe cont propriu împotriva unei posibile agresiuni.

Nu e de mirare, așadar, că Rusia se opune unui astfel de ajutor acordat Ucrainei și avertizează cu privire la posibilele consecințe. „Sunt unii care afirmă că livrarea de arme letale Ucrainei ar fi un gest provocator pentru Rusia sau că ar putea încuraja Ucraina la atac. Cred că o astfel de abordare este greșită,” a declarat Volk într-un interviu luna trecută, în prima sa vizită în Europa, de când a fost învestit în funcție.

Acesta a susținut că înarmarea Ucrainei ar ajuta mai degrabă la oprirea amenințărilor și  intervenției Rusiei pe teritoriul ucrainean. În toate propunerile care s-au făcut în acest sens, în ultimii ani, s-a făcut referire la armament „defensiv” care nu i-ar putea oferi Ucrainei niciun avantaj față de forțele militare rusești, mult superioare.

Acordul de pace de la Minsk, semnat de Ucraina, Franța, Germania și Rusia, are drept obiectiv armistițiul complet în estul Ucrainei și realizarea unor reforme pentru a acorda acestei regiuni o mai mare autonomie. În timp ce administrația Obama a oferit Europei un rol dominant în procesul de la Minsk, Volker a fost împuternicit să consolideze poziția Statelor Unite în acest sens. Obiectivul Americii este acum acela de a schimba gândirea strategică a Rusiei, a afirmat un oficial american, iar livrarea de arme defensive Ucrainei ar putea fi o metodă de a realiza acest lucru.

Traducere de Alexandra-Ligia Hojda

Adaugă comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.