Creștinii irakieni sunt îngroziți de rezultatele Referendumului pentru Independența Kurzilor

Liderii bisericilor din nordul Irakului au atenționat că viaţa creștinilor din regiune poate fi amenințată de către referendumul pentru independența kurzilor desfăşurat pe 16 septembrie, dacă acesta va conduce la conflicte. Potrivit rezultatelor referendumului, 93 % din populaţie au fost în favoarea independenței, în ciuda faptului că guvernul irakian i-a contestat valabilitatea legală. Cinci episcopi catolici și ortodocși au făcut apel la comunitatea internațională pentru a proteja creștinii ce locuiesc în teritorii – precum Câmpiile Ninive – ce aparțin atât guvernului din Bagdad, cât și Guvernului Regional Kurd (GRK), relatează Christian Today.

În declarația lor, au scris: „Nu putem ascunde îngrijorarea noastră că situația creștinilor a devenit foarte dificilă și nesigură. Această situație a produs în rândurile creștinilor o stare de frică și îngrijorare la gândul că zbuciumul s-ar putea agrava devenind o criză cu repercursiuni pe termen-lung pentru toată lumea” se notează în apelul episcopilor din zonă.

Episcopii au accentuat că mulți creștini din Ninive sunt în nesiguranță, mulți dintre ei fiind încă expediați în Erbil după ce au fost forțați să-și părăsească casele de către ISIS, în 2014. Ei și-au exprimat teama că restaurarea necesară orașelor și satelor răvășite cu violență s-ar putea opri, acum că este nesigur ce se va întâmpla cu respectiva regiune.

„Zonele cu valoare istorică , zonele eliberate de sub controlul grupelor ISIS sunt în urgentă nevoie de reconstrucție, servicii publice și securitate. Nu s-a încercat în mod susținut reconstruirea zonei de către guvern. Acest fapt face dificilă întoarcerea celor ce odată au locuit acolo, dar au fost strămutați; din această cauză starea lor precară este prelungită” se notează în apelul liderilor catolici şi ortodocşi.

Episcopii au cerut ca Câmpiile Ninive să nu fie împărțite între Irak și Kurdistanul independent.

„Comunitatea noastră vulnerabilă nu mai poate suferi schisme și divizări, pe lângă conflictele politice și dintre secte, deja existente”, au punctat aceştia .

Episcopii au făcut apel la Guvernul Federal Irakian și Guvernul Regional Kurd pentru a opta pentru dialog și moderare și a asigura încetarea amplificării conflictului prin mijloace mediatice.

Episcopii au onorat de asemenea felul în care kurzii i-au sprijinit pe creștinii forțați să-și părăsească locuințele.

„Fără niciun dubiu, noi creștinii nu vom putea uita cum frații noștri din Regiunea Kurdă, în calitate de oameni și guvern, ne-au primit și au sprijinit persoanele strămutate, nu numai creștini ci și alți irakieni”, se mai spune în declaraţia oficialilor catolici şi ortodocşi din Kurdistan.

Traducere de David Zanoschi

 

Scrie un comentariu

Adaugă comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Abonează-te la buletinul nostru de
știri creștine