Billy Graham în România anului 1985, prin impresii şi imagini FOTO

Evanghelistul secolului XX, Billy Graham a trecut de sârma ghimpată a comunismului cu mesajul Evangheliei în România anului 1985. Acea vizită a lăsat o amprentă memorabilă în istoria comunităţii evanghelice, care poate fi vizibilă în imaginile foto. Mii de oameni au ieşit în străzi, bisericile erau arhipline. România înainte de Revoluţie era însetată după Dumnezeu, iar ceea ce se întâmpla în jurul marelui evanghelist era greu de conceput pentru realitatea acelor vremuri sub regimul comunist.

„Amintiri de neuitat. Am fost şi eu pe acolo. Şi pe la Biserica „Speranţa” din Arad unde stăteau unii pe terasele de blocuri”, menţionează Ovidiu Popovici.

„Eu nu am reuşit, am stat pe treptele catedralei de la Timişoara şi am cântat cu toţii într-un glas „Isus viaţa noastră noi pe tine te mărim”, menţionează Lenuţa Varadi.

„Ce amintiri! Eram pe acolo pe scări! Momente unice! „Sfârşitul veacului trăim” era o altă cântare pe care o cântam atunci” notează şi Miron Popan.

„La Timişoara am reuşit să intru în Catedrală, la 5 metri de predicatorul de renume mondial. Puţin lateral cum priveşti de la pupitru!” a împărtăşit şi Nelu Aliman.

„O amintire plăcută; în’85 aveam 9 ani şi împreună cu mama şi tata am fost să-l auzim pe Billy Graham; ajunsesem în mijlocul mulțimii şi părinții m-au lăsat lângă bradul acela din mijlocul cadrului spunându-mi să nu mă mişc de acolo… ei au reuşit împinşi de valul mulțimii să intre în catedrală şi să asiste la slujbă… pentru că nu puteam să îmi mențin locul lângă brad din cauza mulțimii m-am urcat în el şi am stat vre-o 5 ore. Se întunecase bine afară când în sfârşit au reuşit ai mei să revină la brad. Bucuria mea a fost mare, iar acum mă bucur să revăd bradul de protecție”, spune Ioan Lupu.

Turneul lui Billy Graham în România s-a desfăşurat în septembrie 1985. Atunci Billy Graham a dedicat o lună din lucrarea sa României şi a desfăşurat evenimente de evanghelizare în 7 oraşe precum: Arad, București, Cluj-Napoca, Oradea, Sibiu, Suceava și Timișoara. În cartea sa autobiografică, Billy Graham a scris despre vizita sa în România: „Vizita în cele 7 orașe s-a evidențiat prin prezența numeroasă a oamenilor, uneori depășind 100.000 într-un singur loc. Cu siguranță, aceste întâlniri au fost cele mai numeroase din câte am văzut în Europa de Sud-Est. Oriunde aș fi sosit, am văzut o foame spirituală și deschidere pentru Evanghelie”, menţionează evanghelistul în titlul său biografic.

Franklin Graham – fiul lui Billy Graham, este președintele Asociației Evanghelistice Billy Graham și președintele Organizației Internaționale de Binefacere „Punga Samariteanului”. El a venit în România în 2008 pentru a participa la „Festivalul Speranței” din Timișoara. În perioada 4-6 iunie, peste 77.000 de persoane au fost la evenimentul care a avut loc pe stadionul „Dan Păltinișanu” .

Will Graham – reprezintă a treia generație a familiei Graham care proclamă Evanghelia lui Isus Hristos în toată lumea. El a primit cu bucurie invitația de a veni în țara care odinioară au predicat tatăl și bunicul său. Pe lângă participarea sa în programul Festivalului, echipa de protocol va organiza întâlniri cu reprezentanții religioși și oameni din conducerea României, de asemenea și cu presa.

În acest week-end, cel de-al treilea descendent al familiei Graham, vesteşte Evanghelia în România. Will Graham împărtăşeşte vestea bună în cadrul Festivalului „Sărbătoarea Speranţei” la Cluj-Napoca. Mii de români vor auzi mesajul dragostei divine primită în dar prin moartea Domnului Isus. Cu detalii despre vizita lui vom reveni pe parcurs.

Sursa imaginilor FOTO: pastorul Bisericii din Lugoj, Ionel Tuţac

 

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.