Peste 20 de misionari creştini arestaţi şi acuzaţi de practici oculte în Provincia Yunnan, China

Peste 20 de misionari creştini din oraşul Dali, Provincia Yunnan din China, au fost condamnaţi la închisoare. Arestările au avut loc pe 6 octombrie 2017. Cei mai mulţi au primit sentinţe de pedeapsă cu închisoarea între 4 – 6 ani, iar ceilalţi au fost predaţi înapoi autorităţilor judiciare pentru cercetări suplimentare, relatează China AID.

Cei mai mulţi dintre cei care au fost judecaţi erau implicaţi în lucrarea misionară din mai multe districte ale provinciei Yunan şi au fost acuzaţi de „sabotarea poliţiei şi de promovarea unei religii dăunătoare”. Pe parcursul citirii rechizitioriului, misionarii au fost acuzaţi de implicarea într-o organizaţie ocultă, denumită „Three Grades of Servants”, o grupare religioasă pe care autorităţile chineze au etichetat-o drept un cult interzis. Niciunul dintre misionarii acuzaţi nu au auzit despre această grupare ocultă, iar în timpul cercetărilor nu s-au putut găsi asupra lor cărţi sau orice alte materiale care să îi lege de această grupare.

În cazul lui Tu Yan, una dintre credincioasele arestate în Dali, procesul nu s-a sfârşit. Autorităţile judecătoreşti au returnat dosarul ei înapoi la procuratură pentru cercetări suplimentare. Sora lui Tu Yan, Tu Kui, spune că acest lucru este un semnal bun şi este rezultatul atenţiei din partea presei de care se bucură sora sa.

„Pentru cei mai mulţi dintre misionari, procesul s-a încheiat. Ei au fost condamnaţi la ani grei de închisoare. Acest lucru s-a întâmplat pentru că ei sunt săraci şi nu îşi permit să protesteze. Familia mea a angajat avocaţi şi a vizitat oraşul Dali de patru ori. În plus a contat şi atenţia primită din partea presei. De aceea guvernul nu îndrăzneşte să o condamne pe Tu Yan. Ceilalţi creştini care au fost arestaţi sunt prea docili şi nu opun rezistenţă. De aceea au fost condamnaţi la câte 4 – 6 ani de închisoare”, a declarat Tu Kui unui reporter.

Au fost creştini care au fost încarceraţi şi anul trecut, printre care sunt  și Ju Dianhong, Liu Wei, Zhang Congying, Li Yunxiu, Li Min, and Li Shudong. Un pastor, Peng Huifen, a fost reţinut şi el anul trecut însă a fost eliberat la scurt timp fără să mai aibă loc un proces. Unii dintre credincioşi au fost judecați, în timp ce alţii sunt în continuare arestaţi şi aşteaptă procesul.

Avocatul lui Tu Yan a declarat „Autorităţile ne-au spus că dosarul lui Tu Yan a fost returnat la procuratură oraşului Dali. Bănuiesc că nu au dovezi suficiente. Guvernul trebuie să acţioneze cu atenţie în acest caz, pentru că ea are avocat. Dacă ea nu ar avea avocat atunci guvernul ar putea comite un abuz”, susţine avocatul.

Organizaţia „China Aid” se preocupă de expunerea unor astfel de abuzuri pe care le suportă creştinii din Yunnan, şi se implică în oferirea de ajutor pentru cazurile în care creştinii sunt aduşi în faţa instanţelor pe baza unor false acuzaţii.

Traducere de Ionuţ Poteraş

 

 

Scrie un comentariu

Adaugă comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Abonează-te la buletinul nostru de
știri creștine