La 10 noiembrie 1688 s-a încheiat traducerea primei versiuni a Bibliei în limba română. Cunoscută sub numele Biblia de la București, prima traducere în română a fost realizată de către Radu și Șerban Greceanu și cu ajutorul lui Șerban Cantacuzino și Constantin Brâncoveanu. Înainte de frații Greceanu, au fost făcute traduceri parțiale, cum ar fi Evanghelia slavo-română (1551), Evanghelia lui Coresi (1561), Cartea Psalmilor de la Brașov (1570), Palia de la Orăștie (1582), Noul Testament, tipărit la Bălgrad, adică la Alba Iulia, în 1648).
Au urmat Biblia lui Petru Pavel Aron (1760-1761), Biblia de la Blaj (1795), tradusă de Samuil Micu și altele.
Două traduceri principale sunt utilizate în prezent în limba română. Biserica Ortodoxă Română folosește versiunea Biblia Sinodală, traducerea standard a Bibliei Ortodoxe Române, publicată cu binecuvântarea Patriarhului Teoctist. Cultele protestante folosesc în principal traducerea lui Dumitru Cornilescu publicată pentru prima dată în 1921, deși nici folosirea unor traduceri mai vechi nu e de neglijat. În 1989 a apărut Biblia Cornilescu Revizuită, această ediție a încercat să fie cât mai aproape de manuscrisele originale, formale gramaticale fiind corectate și adaptate în funcție de evoluția limbii române moderne.
Mai multe detalii despre istoria acestor evenimente aflaţi în interviul realizat de Ioan Ciobotă cu pastorul Paul Negruţ, în emisiunea „La Ordinea Zilei”.
Sursa: RVE Timişoara
In Ajunul Craciunului se canta colinda:”Ah,ce bine ar fi sa fie Craciun in fiecare zi…” si bine ar fi si daca Biblia ar deveni Cartea de Capatai a fiecarui pamantean.Tradusa fidel textelor originale ,am avea mai clare notiunile privind adevarata devotiune,reala hrana zilnica,eliminarea confuziei intre incercare si ispita,separarea sensurilor cuvintelor:rau si viclean.si astfel vom dobandi Binecuvantarea Luminii Divine,inimile intunecate si cele care intuneca vor primi Puterea Harului Divin .Ne vom desfata in fiecare zi cu Imnurile de lauda aduse Creatorului Universal interpretate de coruri si orchestre renumite,iar noi ,romanii vom transforma doina in cereasca armonie,Amin !