Tadjikistan – cea mai săracă ţară din fosta URSS

Situată în Asia Centrală, Republica Tadjikistan este cea mai săracă ţară din lista statelor cu trecut sovietic. Numără o populaţie de peste 8,9 milioane de locuitori, dintre care 62,000 sunt declaraţi creştini. Creştinii evanghelici alcătuiesc doar 0,1% din populaţia ţării.

Religia oficială este islamul şi se plasează pe locul 35 în topul ţărilor ostile faţă de creştinism. Principalii persecutori sunt: Guvernul dictatorial, familia tradiţionalistă musulmană, societatea şi autorităţile locale corupte.

Creştinii sunt hărţuiţi, monitorizaţi de stat, presaţi în familie şi societate pentru a renunţa la credinţa lor, adesea expulzaţi din localităţile lor de baştină.

O lege adoptată la 1 aprilie 2009, pune sub un control guvernamental toate comunităţile religioase. Prin această lege guvernul stabileşte numărul şi locul clădirilor religioase. Această lege permite intervenţia statului în numirea clericilor. Bisericile care există sunt monitorizate, întâlnirile sunt întrerupte şi creştinii sunt interogaţi.

Începând cu 1 ianuarie 2010 s-a interzis orice activitate religioasă a bisericilor neînregistrate. O lege care a fost introdusă în 2012 interzice cetăţenilor din Tadjikistan de a merge în străinătate să primească educație religioasă, să înveţe doctrine religioase sau să stabilească legături cu organizațiile religioase din străinătate.

Toate publicaţiile religioase trebuie să fie aprobate de stat, de asemeni statul decide numărul publicaţiilor. Totuși, în pofida acestor probleme cu care se confruntă creștinii, rata anuală de creștere a creștinismului evanghelic este de 6,9% (conf. Joshua Project).

Vă chemăm să ne unim în rugăciune pentru acei care împărtăşesc aceeaşi credinţă, dar nu şi aceeaşi libertate. Rugaţi-vă pentru creştinii persecutaţi din Tadjikistan, pentru misionarii care slujesc în ogorul Evangheliei din Tadjikistan, pentru milioanele de oameni încă neevanghelizaţi, pentru persecutorii creştinilor ca şi ei să fie cuceriţi pentru Împărăţia Domnul Isus.

Traducere de Luncan Silviu

Adaugă comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.