Durerea femeilor care îşi riscă viaţa pentru Evanghelie în Tadjikistan

Fosta Republică Sovietică Tadjikistan ocupă locul 35 în top 50 cele mai ostile ţări faţă de creştinism. Cea mai răspândită formă de abuz şi persecuţie într-o ţară majoritar musulmană este abuzul fizic. Pentru un soţ, un tată sau un frate musulman ar fi o onoare să omoare în bătăi soţia sau alt membru de familie, dacă s-a convertit la creştinism. Femeile suportă violenţe greu de imaginat pentru credinţa lor în Domnul Isus, iar rapoartele Open Doors relatează multe istorii dureroase în care femeile îşi riscă viaţa pentru credinţa lor.

Zara este soţia unui musulman devotat. Zara a descoperit dragostea Domnului Isus şi a început să frecventeze o duminicile o biserică locală. Bucuria mântuirii ei a fost testată dur de pumnii soţului, când acesta a descoperit că ea citea Biblia în secret. Deşi descoperirea a avut loc în timpul postului Ramadanului, şi violenţa în familie este strict interzisă, soţul ei şi-a vărsat toată furia când Zara a recunoscut că a devenit creştină. După o bătaie soră cu moartea, i-a distrus Biblia, i-a luat telefonul şi a încuiat-o în casă. De asemenea a fost ameninţată că dacă va ieşi din casă va divorţa şi o va arunca în stradă împreună cu copilul ei.

Potrivit surselor locale Open Doors, soţul ei o presează şi face tot posibilul ca ea să renunţe la credinţa creştină şi se întoarcă la Islam. Creştinii din biserica locală au spus că nu o pot contacta şi au cerut suportul nostru în rugăciune pentru protecţia ei fizică, psihică, emoţională şi spirituală.

Evanghelia nu poate fi oprită. În Tadjikistan persecuţia este intensă atât în spaţiul public cât şi în cel privat, şi, în special, asupra bisericilor. Nici o biserică nu a reuşit să se înregistreze oficial şi puţinele biserici cărora le este permis să se întâlnească şi să ţină slujbe de închinare sunt atent monitorizate de către autorităţi. În orice moment, slujba oricărei biserici poate fi întreruptă, iar credincioşii pot fi anchetaţi. Cu toate acestea Evanghelia se răspândeşte, iar oameni precum Zara răspund mesajului acesteia cu credinţă. Biserica lui Hristos se înmulţeşte.

Rugăciunile şi sprijinul dumneavoastră material sunt de mare ajutor. Recent unul dintre susţinătorii noştri a făcut o mică donaţie, şi s-a rugat ca cel care va beneficia de ea să fie binecuvântat. Organizaţia Open Doors a folosit donaţia pentru a achiziționa 3 cărţi pe care să le strecoare în Tadjikistan. Cărţile au ajuns la o femeie creştină care provenea dintr-o familie musulmană. După un timp ea ne-a trimis o scrisoare prin care îşi exprimă bucuria şi a împărtăşit cum a oferit cărţile primite unor membri ai familiei care au fost atinşi de mesajul acestora.

Iată mesajul din scrisoare:

„Dragi fraţi şi surori în credinţă. Vă mulţumesc pentru cărţile trimise. Numele meu este Sabina şi locuiesc în Tadjikistan. Tatăl meu este un musulman foarte strict, iar după ce am venit la credinţa în Domnul Isus Hristos acum câţiva ani, am fost bătută de tatăl meu împreună cu alţi membri din familie. Am o rudă mai îndepărtată, numită Madina, a cărui tată s-a aflat împreună cu cei care m-au bătut când m-am convertit. După acel eveniment, el i-a spus Madinei şi celorlalţi copii ai săi că nu au voie să intre în contact cu mine şi că sunt o trădătoare a neamului şi religiei noastre. Anul trecut Madina împreună cu soţul ei şi copii lor s-au mutat în aceeaşi regiune unde trăim şi noi. Într-o zi ea a venit în lacrimi la mine acasă. Soţul ei o bătuse în urma unui conflict pe care l-au avut. Am încercat să o calmez şi i-am spus că, din nefericire, aceasta este situaţia femeilor din ţara noastră. Aşa înţeleg cei mai mulţi bărbaţi că trebuie să se poarte în căsnicie. Însă i-am spus şi că nu acesta este planul lui Dumnezeu pentru familie. Am început să vorbim mai mult despre Evanghelie şi ea s-a arătat foarte deschisă. Chiar mi-a zis la un moment dat: ,,Cum pot afla mai multe lucruri despre credinţa ta?”

Mi-am amintit atunci de cărţile pe care le primisem, „Puterea unei femei în rugăciune”, „Secretul iubirii” şi „Bărbaţii şi femeile: egali, dar totuşi diferiţi”. Aceste cărţi tratează subiectul căsătoriei, însă sunt şi pline de mesajul Evangheliei. Am folosit aceste cărţi pentru a împărtăşi credinţa cu ea. O perioadă nu am mai văzut-o pe Madina. Apoi într-o zi am auzit un ciocănit. Când am deschis uşa era Madina. Era în lacrimi. Însă erau lacrimi de bucurie. Înainte de a intra m-a întrebat: ,,Poţi să-mi dai o Biblie în limba tadjikă?”. Spre surprinderea mea, mi-a spus că în acea seară se uită în gol pe geam şi a simţit dintr-o dată un îndemn să se roage lui Isus. În acel moment şi-a dat seama că avea nevoie de Cuvântul lui Dumnezeu ca să-l înţeleagă mai bine. De asta venise la mine. „Isus este Dumnezeu. Vreau să-l primesc în inima mea”, mi-a spus ea. Ne-am rugat împreună şi Madina i-a cerut iertare lui Dumnezeu pentru păcatele ei”, se notează în scrisoarea Sabinei.

Mai târziu în acea seară Madina s-a întors acasă, de data aceasta ca o credincioasă în ascuns. „Sabina şi Madina fac parte din biserica în subterană”, explică un lucrător Open Doors. „Ele vor încerca să se ascundă de ceilalţi membri ai familiei, însă în cele din urmă ei oricum vor afla. Cel mai probabil vor fi bătute. Prin darurile şi rugăciunile voastre noi putem să ajutăm persoane precum Sabina şi Madina. Aşa trebuie să funcţioneze Trupul lui Hristos”.

Rugați-vă pentru credincioșii din Tadjikistan. Rugați-vă ca Dumnezeu să-i întărească în toate persecuțiile pe care trebuie să le îndure. Cu adevărat Dumnezeu lucrează și în orice neam, oricine se teme de El și lucrează neprihănire este primit de El. (Fapte 10:35). Înălțaţi în special la tronul harului pe femeile din Tadjikistan. Dumnezeu le-a dat o inimă sensibilă cu care să-L caute pe El, chiar dacă trebuie să suporte multe suferințe din partea soților lor și a familiei extinse.

Traducere de Ionuţ Poteraş

Scrie un comentariu

Adaugă comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Abonează-te la buletinul nostru de
știri creștine