Victorios în frică şi îngrijorare

Trăim vremuri în care frica este un fenomen livrat gratuit cu fiecare ştire citită sau privită la televizor. Într-o lume seculară, unde omul nu se teme de Dumnezeu şi nu-l iubeşte pe aproapele său, frica şi îngrijorarea sunt emoţia şi sentimentul care paralizează milioane de oameni. Dar creştinii sunt chemaţi să fie victorioşi, dominanţi asupra acestor sentimente. Noi trebuie să fim „Victorioşi în frică şi îngrijorare!”

Ştiinţa spune că frica este o emoție cu care ne naştem. Este acel sentiment natural, care ne construiește sistemul de apărare și ne ajută să ne adaptăm la mediu. Fără frica de înălțime sau frica de șerpi, de exemplu, nu am mai putea dezvolta instinctul de conservare. Frica de accidente ne face precauţi atunci când trecem strada. Însă nu toate fricile pe care le trăim sunt constructive. Iar efectele adverse ale fricii pot genera îngrijorare, anxietate, fobie şi stări depresive, până la atacuri de panică.

Frica ne poate paraliza vorbirea, mişcarea, gândirea, concentrarea! Cum depăşim frica? Ştim că frica se naşte din îngrijorare. Ne temem să ne exprimăm ideile într-un cerc mai larg pentru a nu fi judecaţi. Ne este frică să fim noi înşine, atunci când avem în preajmă oameni diferiţi de noi, subestimându-ne. Frica devine un paralici atunci când o măcinăm şi îi permitem să ne ocupe prea mult timp gândurile. Spune Stop fricii! Frica şi îngrijorarea, la fel ca şi bucuria sunt produsul minţii, nu ale circumstanţelor! Sau cel puţin aşa ar trebui să fie pentru un copil al lui Dumnezeu. Dumnezeu nu are nevoie de o armată paralizată!

Cred că știți cu toții fraza, noi suntem ceea ce gândim?! Nu oamenii sau standardele societății definesc adevărata ta valoare, ci Dumnezeu! Dumnezeu ne-a creat după chipul și asemănarea Lui, adică perfect. Cum mama te iubește indiferent de orice faci, la fel și Dumnezeu ne iubește pentru că El ne-a creat. De aceea, tu nu poți să te subestimezi. Un citat spune: „Există o mulțime de creaturi, dar un singur Creator. O mulțime de probleme și un Mângâietor. Nu uita că tu ești creatura și nu Creatorul!” Ca şi creatură nu ai dreptul să te subestimezi, altfel pui la îndoială puterea lui Dumnezeu, de parcă El nu te-ar fi creat așa cum ar trebui.

Dumnezeu ne-a făcut inițial vase pentru o misiune specială. Și dacă ar fi să continuăm această metaforă, Dumnezeu a făcut vasele, dar El nu le-a umplut. El dorește ca noi să alegem singuri cu ce ne umplem conştiinţa şi mintea. Iar obiectivul oricărui vas este să fie plin. El ne-a făcut niște creaturi raționale și ne-a dat libertatea de a alege. Așadar conform Bibliei astăzi lucrul cel mai important din viața unui creștin este să fie plin de Duhul Sfânt. Dar tu hotărăști cu ce să umpli golul din sufletul tău, cu anxietate, subestimare, depresie sau cu Duhul sfânt.

„Alegerile pe care le faci sunt cele care te definesc” – spune John C. Maxwell, iar Domnul Isus spunea ucenicilor: „Nu te teme turmă mică, pentru că Tatăl vostru vă dă cu plăcere Împărăţia” (Luca 12:32) şi întreg capitolul este o dezbatere despre îngrijorare care explică puterea de a depăşi aceste sentimente distrugătoare.

Fiind tineri, studenţi, mulţi din noi fără părinţi aproape sau uneori în lipsuri, avem tendinţa să ne izolăm, să purtăm în mintea şi inima noastră frica şi îngrijorarea. Aceste sentimente subestimează autoritatea lui Dumnezeu şi puterea Lui suverană de a controla viaţa noastră, alimentează necredinţa şi limitează binecuvântarea. Frica este o închisoare care ne fură libertatea şi bucuria deplină pe care o putem experimenta în Cristos.

Şi atunci care este soluţia pentru eliberarea de frică? Biblia spune că dragostea desăvârşită alungă teama. „În dragoste nu este frică, ci dragostea desăvârșită izgonește frica, pentru că frica are cu ea pedeapsa; și cine se teme n-a ajuns desăvârșit în dragoste”1 Ioan 4:18

În cartea „Uneori câştigi, uneori Înveţi”, John Maxwell spune: „Cea mai importantă persoană cu care stai de vorbă ești tu însuți, așa că ai grijă ce-ți spui. Cea mai importantă persoană pe care o evaluezi ești tu însuți, așa că fii atent ce gândești. Cea mai importantă persoană pe care o iubești ești tu însuți așa că fii atent ce faci”.

Evanghelia după Ioan prezintă 7 atribute prin care Isus se descrie cu sintagma „Eu Sunt”. Aşa s-a prezentat Dumnezeu lui Moise şi l-a trimis să îl facă, sub acest nume, cunoscut poporului aflat în robie. Pentru evrei „Eu Sunt” este numele sacru a lui Dumnezeu pe care se temeau să îl pronunţe. Domnul Isus a ales aceste şapte comparaţii în care se poziţionează ca şi Dumnezeu, explicând oamenilor importanţa vitală a prezenţei lui în viaţa noastră.

  1. Eu sunt Pâinea Vieții – Ioan 6:35-48;
  2. Eu sunt Lumina Lumii – Ioan 8:12; 9:5;
  3. Eu sunt Ușa – Ioan 10:7;
  4. Eu sunt Păstorul cel Bun – Ioan 10:11-14;
  5. Eu sunt Învierea și Viața – Ioan 11:25;
  6. Eu sunt Calea, Adevărul și Viața – Ioan 14:6;
  7. Eu sunt Adevărata Viță – Ioan 15:1-5;

Adică, Eu Isus, sunt tot ce ai nevoie ca să trăieşti o viaţă deplină. Eu sunt pâinea, dacă eşti flămând. Eu sunt lumină, dacă rătăceşti în noapte. Eu sunt uşa, atunci când te simţi în strâmtorare. Eu sunt Păstorul care te călăuzeşte şi te caută atunci când ai pierdut drumul. Eu sunt învierea şi viaţa, dacă ţii frică de moarte. Eu sunt Calea, Adevărul şi Viaţa, dacă eşti confuz, nu mai ştii în ce direcţie mergi, ce să crezi şi nu mai vezi sensul să trăieşti. Eu sunt adevărata viţă care te poate alimenta cu energia şi seva ca tu să fii roditor.

Să vii în faţa poporului lui Dumnezeu şi să le spui „Eu sunt…” este un act de mare curaj, pentru ca să spui „Eu sunt Dumnezeu” era şi este o blasfemie în poporul Israel. Dar Isus a făcut-o! Cu siguranţă şi Isus a avut multe frici, frica de moarte în Ghetsimani, dar El a biruit şi noi putem birui!

În fiecare zi ne confruntăm cu decizii, situaţii care generează în noi frică şi îngrijorare. Vă provoc să evadaţi din închisoare! Indiferent de frica care te paralizează, există ceva mai presus decât acest sentiment – credinţa!

„Dar cei ce se încred în Domnul, îşi înnoiesc puterea, ei zboară ca vulturii, aleargă şi nu obosesc, umblă şi nu ostenesc”.Isaia 40:31

Autor: Mihaela Bejenaru

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.