Mărturia unui pastor care continuă slujirea printre gloanţe în SIRIA

Înainte de înfrângerea ISIS în Raqqa în octombrie anul acesta, pastorul Simon s-a hotărât să rămână în sudul Siriei pentru că a văzut cum Dumnezeu lucra. El spune că s-a simțit chemat să zidească biserica: „Dumnezeu lucrează şi face nişte lucruri minunate în jurul nostru”.

„Înainte să înceapă criza eram pastor într-o biserică dintr-un oraş din sudul Siriei. Eu locuiam împreună cu familia într-un orăşel foarte aproape de cel în care se întâlnea biserica. La un an după ce a început criza a trebuit să ne mutăm în altă parte, pentru că în locul unde eram au început luptele. Fiica noastră se trezea în mijlocul nopţii şi îi era atât de frică, de multe ori o apuca tremuratul când auzea exploziile”, ne povesteşte pastorul.

„În oraşul unde am ajuns, pastorul de acolo tocmai se pregătea să se refugieze şi m-a rugat pe mine să preiau slujba în biserica din oraş”. Am făcut asta, dar în scurt timp teroriştii (sirienii le spun terorişti la toţi care face parte din orice grupări rebele, nu doar celor din ISIS) au atacat localitatea unde eram şi a trebuit să ne mutăm din nou”.

Pastorul Simon slujeşte acum în biserica din oraşul unde s-a stabilit, dar continuă să meargă regulat şi în oraşul de unde a plecat şi să slujească şi să îmbărbăteze pe credincioşii rămași acolo.

„Mă duc acolo două zile pe lună. Nu merg niciodată pe drumul direct care leagă oraşele, pentru că acesta este controlat de terorişti. Aşa că în loc de 50 de km, trebuie să merg 160 de km. Vizitez multe familii din oraş, le duc pachete cu alimente şi îi invit să vină la întâlnirea bisericii.

Înainte de a începe criza în oraş erau peste 900 de familii de creştini, din care 25 erau evanghelici. Acum au mai rămas 310 de familii de creştini şi doar 3 familii de evanghelici. Noi susţinem aceste 310 familii cu pachete de alimente pe care le primim prin bunăvoinţa organizaţiei Open Doors. Pachetele cu alimente sunt de un real folos, fără acestea ar pleca şi mai mulţi”, explică pastorul Simon.

Open Doors s-a implicat în ajutorarea credincioşilor oferind nu doar pachete cu alimente ci şi sprijin pentru reconstrucţia caselor creştinilor şi clădirile bisericilor. Ei au ajutat chiar şi la reconstrucţia clădirii unei biserici catolice, acest lucru a ajutat foarte mult la construirea unor legături puternice între comunitățile de creştini.

Mulţi credincioşi s-au refugiat în alte ţări. Pastorul Simon explică: „În biserica unde slujesc nu mai sunt deloc slujitori tineri, ultimul care a plecat acum 8 luni era chiar liderul echipei de închinare. Cu el a plecat toată grupa de muzică, acum cântăm cântări luate de pe Internet. Peste 80%-90% din membrii bisericii sunt persoane în vârstă. Am doar câteva surori mai tinere care ne ajută cu şcoala duminicală”.

În unul din locurile unde slujeşte pastorul Simon s-a ivit o oportunitate de a lucra cu oameni de origine druza. „În ultimii ani am botezat mulţi druzi. Unii dintre ei erau lideri în comunitatea lor şi s-au botezat îmbrăcaţi în veşmintele lor religioase. Druzii care s-au convertit au fost persecutaţi, în special de cei din familiile lor. Am vizitat o familie la scurt timp  după ce au devenit credincioşi. Fratele soţiei a încercat să o calce pe aceasta cu maşina, pentru că ea s-a botezat, dar Domnul a scăpat-o. „Data viitoare o să te ucid” i-a spus fratele ei. Ne-am rugat împreună ca Dumnezeu să-I călăuzească spre un loc mai sigur”.

Într-un alt oraş, pastorul Simon susţine prin ajutorul oferit de Open Doors un orfelinat unde se găsesc 80 de copii orfani, dar şi 37 de bătrâni. Reprezentanţii autorităţilor ne-au rugat să-i ajutăm, pentru că alte organizaţii nu doresc să se implice.

Personalul orfelinatului sunt toţi musulmani sau druzi, însă ne-au dat o libertate deplină să vorbim despre Domnul Isus Hristos. Copii cântă acum cântece creştine.

Pastorul Simon spune că toate aceste lucruri sunt o mare binecuvântare însă el are şi o mare povară pe care o duce. De multe ori este măcinat de dorinţa de a pleca, însă când vede cum lucrează Dumnezeu şi câţi oameni se întorc la Domnul este îndemnat să rămână. „Acum ceva timp un pastor urma să mă viziteze ca să mă sfătuiască cum să plec. Păstorul nu a mai ajuns la mine, a fost răpit şi eliberat abia după un an şi jumătate. Este o mare presiune ca să plecăm şi noi, suferim mult, dar încă mai sperăm că se va găsi o soluţie şi conflictul se va opri. Nu pot oferi nici o garanţie însă că peste şase luni voi mai fi în Siria”.

Pastorul Simon povesteşte despre toate greutăţile cu care are de luptat. „Cel mai mult ne dorim ca starea de sănătate a fiicei noastre Rachel să se îmbunătăţească. Ea mă ajută mult în lucrarea de la orfelinat. Acum ceva timp a început să aibă dureri la un picior şi nu a putut deloc să meargă timp de o lună. Mai mulţi doctori au consultat-o, dar nu au găsit nimic. Toţi doctorii buni au plecat din ţară, şi cei care au rămas sunt neexperimentaţi. Starea ei însă nu s-a schimbat”.

O altă problemă cu care se confruntă pastorul Simon este lipsa siguranţei pentru el şi copii lui. „Există bande de răufăcători care răpesc oameni, în special copii, şi apoi cer răscumpărare. Noi suntem o ţintă datorită lucrării de într-ajutorare în care suntem implicaţi, lumea crede că noi suntem bogaţi. Din cauza asta le iau pe fetele mele în vârstă de 4, 8 şi 16 ani cu mine de fiecare dată când sunt plecat”.

Pastorul Simon spune că umblarea lui cu Dumnezeu a crescut foarte mult de când a început conflictul şi când ei au decis să rămână. „Aveam şi înainte probleme, însă de cele mai multe ori erau doar nevoi financiare. Acum însă dificultăţile au o altă magnitudine. În ultimul an înţelegerea pe care o am a Scripturii s-a adâncit. Atunci când citesc cartea lui Daniel, încep să pricep care este adevăratul sens al crizei. Biblia spune, ca şi creştini, trebuie să ne aşteptăm să fim persecutaţi.

„Dumnezeu este în control. De multe ori El dirijează lucrurile din spatele scenei: noi nu-L vedem cum lucrează şi le potriveşte pe toate împreună. Va veni şi timpul când poate vom înţelege că El a fost tot timpul prezent. În toţi aceşti şase ani de când a izbucnit conflictul, Domnul a lucrat şi sute de mii de musulmani din Orientul Mijlociu au fost mântuiţi. Înainte de război, erau puţin musulmani care se converteau. Acum Dumnezeu lucrează cu putere şi mulţi sunt mântuiţi”.

Rugaţi-vă pentru pastorul Simon, pentru familia lui şi pentru lucrarea pe care el o face printre musulmanii din Siria. Domnul este mare şi face minuni – doar El este Dumnezeu. (Ps. 86:10), El îţi întinde o masă în faţa potrivnicilor şi paharul tău va fi plin de dă pe dinafară. (Ps. 23:5). Rugaţi-vă pentru cei care au rămas în urmă în Siria să vadă îndurarea şi dragostea Domnului Isus Hristos pentru ei şi inima lor să fie atrasă ca un magnet către harul care eliberează. Noi trăim în linişte şi pace, aşa cum erau şi sirienii acum 6 ani, dar totul s-a schimbat şi Siria este acum o ruină. Când pierzi tot ce ai, când viaţa ta este bunul cel mai de preţ pe care încerci să-l păstrezi pentru ziua de mâine, realizezi că de fapt singurul tău refugiu nu poate fi decât în braţele unui Dumnezeu care te iubeşte şi îi pasă de tine.

Traducere de Ionuţ Poteraş

Sursa: Open Doors

 

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.