CARTEA SĂPTĂMÂNII: „Dirijorul şi Corul său” – un titlu semnat de Daniel Olcean a fost lansat la  Oradea

Muzica corală este un act indispensabil din slujbele bisericilor evanghelice. Deşi marea parte a corurilor din biserici nu sunt formate din profesionişti, această artă este o slujire importantă, sacră pentru fiecare biserică creştină. Literatura scrisă dintr-o perspectiva creştină pentru acest segment de slujitori este foarte puţină. Recent Librăria „Scriptum” din Oradea a găzduit un eveniment inedit! A fost lansată cartea „Dirijorul şi corul său”, semnată de Daniel Olcean.

Autorul și-a propus realizarea unei imagini asupra formării şi coordonării unui cor. Cercetarea s-a axat pe investigarea posibilităţilor optime de exprimare a mesajului, atât din punct de vedere al conţinutului muzical, cât şi al celui literar. Lucrarea de faţă constituie un prilej pentru stabilirea unei baze teoretice obligatorii fiecărui îndrumător al unui ansamblu coral. De asemenea, studierea unor surse bibliografice referitoare la instruirea vocală, la modul în care trebuie să se desfăşoare activitatea corului, însușirea unor practici didactice privind particularităţile cântului coral, vin să ne servească în activitatea dirijorală şi constituie condiţii obligatorii în pregătirea fiecărui dirijor. Cartea poate fi parcursă într-o după amiază, timp în care vă puteți extrage câteva idei pe care le considerați mai valoroase, sau poate fi studiată pe o perioadă de câteva săptămâni, timp în care vă puteți însuși informațiile prezentate în această carte. Titlul „Dirijorul şi corul său” prezintă figuri, planșe, scheme, portative pentru ca informația prezentată să fie cât mai eficientă.

Cum s-a plămădit în timp şi născut ceea ce azi se numeşte „Dirijorul şi corul său” ne-a împărtăşit pe scurt autorul, Daniel Olcean.

„După absolvirea Facultăţii de Muzică din cadrul Conservatorului din Oradea și a Muzicii Bisericești din cadrul Universității Emanuel din Oradea, m-am angajat tinerește în frumoasa și dificila muncă de călăuzire muzicală a diverselor comunități ecleziale. Practica îndelungată mi-a ridicat pe parcurs diverse dificultăți însoțite de semne de întrebare în legătură cu repertoriul, nivelul calitativ, modalitățile de învățare, etc, fie ale corului, ale diferitelor ansamble instrumentale sau ale întregii congregații. Dorința mea de avansare în cunoaștere, de optimă amplasare, de optimizare a eficacității, de lămurire muzicală m-a condus până în pragul luării unei hotărâri de continuare a investigării fenomenului muzical, ca cel propus în titlu. Acest material poate fi folositor celor care doresc excelența ca și standard al calității în interpretarea muzicii corale”, a declarat pentru ŞtiriCreştine.RO, Daniel Olcean.

Pentru obţinerea unei bune realizări artistice, atât dirijorul cât şi coriştii trebuie să aibă toată atenţia îndreptată asupra expresivităţii cântecului nicidecum asupra efortului pe care trebuie să-l facă spre a învinge dificultăţile tehnice. Cântatul împreună, germ. zusammen, nu e ușor de realizat, se înțelege că aceste posibilităţi tehnice ale coriştilor trebuie cultivate și exersate. Cartea poate fi folositoare și dirijorilor sau membrilor altor formații muzicale.

Materialul conținut în această carte, este rezultatul căutării autorului și a experienței personale legate de coruri ale școlii, universității, comunității și ale bisericii în care a activat.

Evenimentul s-a bucurat de un interes sporit, sala librăriei a fost arhi-plină.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.