VIETNAM între oprimarea comunistă şi antagonismul etnic

În perioada, 24-30 decembrie, purtăm în inimile şi rugăciunile noastre Vietnamul, o ţară comunistă, cu religia majoritar budistă. Într-o astfel de ţară, pentru creştini nu este loc. Se află în Sud – Estul Asiei și ocupă locul 17 în clasamentul țărilor cu cele mai severe persecuții.

Populația numără 95,4  milioane de locuitori, dintre care 9,6% sunt creștini, iar creștini evanghelici 1,8%. Sursa principală de persecuție este oprimarea comunistă și antagonismul etnic. Autorizațiile de construcții pentru biserici se obțin foarte greu, iar de obicei le obțin doar acele biserici care acceptă să fie monitorizate de stat.

Este ilegal să vorbești despre Domnul Isus în afară clădirii bisericii. Cea mai mare persecuție este înfruntată de creștinii care au un trecut budist sau animist deoarece suportă presiuni și din partea comunităților, dar și din partea autorităților.

Multe familii care se convertesc la creștinism sunt expulzate din sate, fiind nevoite să-și găsească adăpost pe unde pot și să trăiască cu ce primesc sau găsesc. Creștinilor, de multe ori le sunt refuzate serviciile sociale, cum ar fi  asistența medicală și educația. Unii și-au pierdut locul de muncă după ce  guvernul a făcut presiuni asupra angajatorilor să concedieze creștinii.

Distribuirea materialelor creștine este considerată dăunătoare statului, iar în unele cazuri a fost sancționată cu ani grei de închisoare. Condițiile din închisori sunt foarte grele și mulți creștini au murit în urma torturii și a înfometării îndelungate.

În 2016 câțiva creștini au fost omorâți, un mare număr au fost răpiți, iar 35 de biserici au fost atacate. Creștinii sunt percepuți ca fiind agenți sub acoperire ai vestului. Unii creștini sunt bătuți cu pumnii peste ureche până își pierd auzul. Urechile fiind „vinovate” pentru auzirea Cuvântului lui Dumnezeu.

Credincioșii vietnamezi trăiesc zilnic sub presiunea posibilității arestării, detenției și torturii din partea autorităților și a comunității. În ciuda acestor persecuții dure, Biserica din Vietnam este în creștere.

Haideţi să ne unim în rugăciune şi să ne rugăm pentru fraţii noştri care împărtăşesc aceeaşi credinţă ca şi a noastră, dar nu şi aceeaşi libertate. Dumnezeu ne-a oferit harul ca noi să ne rugăm pentru ei, şi nu ei pentru noi. Să ne rugăm pentru creştinii persecutaţi, pentru misionarii care duc Evanghelia în aceasta ţară, pentru oamenii neevanghelizați din Vietnam, dar şi pentru persecutori, pentru ca ei să-L întâlnească  pe Isus.

Alege să fii AZI, răspunsul lui Dumnezeu pentru Biserica Persecutată din Generaţia ta!

Silviu Luncan
Open Doors România

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.