Aproape de cei persecutați din Afganistan

Situată pe harta Asiei Centrale, Afganistanul numără 34,2 milioane de locuitori, dintre care aproximativ 1000 sunt creștini. Peste 99% din populația țării este considerată neatinsă de Evanghelie. Persecuția a înregistrat o creștere semnificativă în topul țărilor ostile creștinismului, clasând Afganistanul pe locul 2 în Top 50!

Islamul este religia de stat, iar sursa persecuției începe în familie, din partea grupurilor tribale, a grupurilor islamice radicale (ISIS și talibanii), autoritățile și comunitatea. Înainte de invazia musulmană din secolul al VII-lea, Afganistan avea o populație creștină semnificativă, iar acum populația creștină este aproape inexistentă. Ultima clădire a bisericii a fost distrusă în 1973. În multe cazuri, afganii care devin creștini sunt considerați nebuni pentru că au părăsit islamul și sunt uneori internați în spitale de psihiatrie.

Alții se confruntă cu pierderea proprietăților personale și a locurilor de muncă, bătăi și chiar cu moartea provocată de membrii familiei și a propriilor comunități. Cunoscând acest lucru, credincioșii riscă totul și se expun unui mare pericol atunci când îl primesc pe Hristos sau când spun și altora despre El.

În cultura afgană loialitatea se raportează mai întâi la familie, apoi la clan și apoi la trib. Oricine nu respectă normele comunitare, cum ar fi creștinii, este considerat trădător sau apostat, izgonit din comunitate, adus forțat la islam sau chiar ucis pentru a restabili onoarea familiei.

În pofida acestei realități, sunt cazuri atunci când familia vede o schimbare radicală făcută unei vieți trăite cu Isus, să fie convertită întreaga familie. Unii refugiați afgani l-au primit pe Isus în Atena sau în alte locuri, iar apoi s-au întors în Afganistan pentru a împărtăși credința cu familia și comunitatea lor, înfruntând riscuri mari de a fi uciși chiar de propriile familii sau comunități.

Haideţi să ne unim în rugăciune şi să ne rugăm pentru fraţii noştri care împărtăşesc aceeaşi credinţă ca şi a noastră, dar nu şi aceeaşi libertate. Dumnezeu ne-a oferit harul ca noi să ne rugăm pentru ei, şi nu ei pentru noi. Să ne rugăm pentru creştinii persecutaţi, pentru misionarii care duc Evanghelia în aceasta ţară (printre ei avem onoarea să fie și o româncă), pentru oamenii neevanghelizați din Afganistan, dar şi pentru persecutori, pentru ca ei să-L întâlnească pe Isus.

Surse: Open Doors, Joshua Project și Fondul Barnabas.

Scrie un comentariu

Adaugă comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Abonează-te la buletinul nostru de
știri creștine