„Între Dumnezeu și Monstrul Zburător de Spaghete” de Valentin Teodorescu

„Între Dumnezeu și Monstrul Zburător de Spaghete”, Argumentele lui Alvin Plantinga în favoarea existenței lui Dumnezeu, este un nou titlu de carte românească semnat de Valentin Teodorescu. Noul titlu a văzut lumina tiparului la editura Ratio et Revelatio din România.

Există Dumnezeu? De ce credem în El? Dacă într-adevăr este înscrisă în om o tendință naturală de a crede în Dumnezeu, cum putem distinge care dintre numeroasele abordări religioase este cea corectă? Iată câteva întrebări esențiale la care studiul de față oferă un răspuns pertinent, pornind de la argumentele unuia dintre cei mai proeminenţi filosofi contemporani ai religiei.

Alvin Plantinga este considerat unul din cei mai proeminenţi filosofi ai religiei contemporani: revista Time l-a descris drept cel mai important filosof protestant „ortodox” al Americii. Nu întâmplător, „ca urmare a contribuţiilor cruciale în ce priveşte tratarea problemelor perene ale filosofiei” şi a faptului că „scrierile sale riguroase au făcut din teism o serioasă opţiune în filosofia academică”, el a primit prestigiosul premiu Templeton.

„Între Dumnezeu și Monstrul Zburător de Spaghete” este un studiu complex realizat de Valentin Teodorescu, care concentrează și revelă argumentele pe care filosoful american le aduce în favoarea existenței lui Dumnezeu, temă care stârnește controverse în spațiul filosofic contemporan. Demersul său interpretativ, însă, în ciuda controversei tematice, a fost primit cu interes și apreciere de către audiență. Plantinga însuși a felicitat și a validat studiul, catalogându-l drept un foarte interesant eseu și o foarte interesantă evaluare a argumentelor mele.

Complexitatea studiului rezidă nu numai din abordarea exegetică a operei filosofice a lui Alvin Plantinga, ci și din perspectiva comparatistă cu care este analizată, confruntând-o atât cu teorii filosofice și științifice care s-au aplecat asupra subiectului și au creat tendințe de-a lungul timpului, cât și cu cele religioase, oprindu-se cu precădere asupra teologiei reformate continentale, care critică viziunea teologiei naturale al cărui adept este Plantinga.

„Cei familiarizaţi cu filosofia lui Plantinga cunosc faptul că acesta a avut intenţia de a scrie o carte în care să-şi dezvolte argumentele deja publicate – într-o formă considerată de el a fi doar nedezvoltată şi germinală – în articolul „Two Dozen (or so) Theistic Beliefs” . Însă, după spusele sale: „timpul niciodată nu mi-a permis (să scriu această carte)… iar acum şansele de a o scrie sunt diminuate”. În schimb – sugerează el – „sper ca alţii să fie mişcaţi… pentru a dezvolta (aceste argumente) în detaliu”.

În acest fel s-a născut şi gândul de a scrie cartea de faţă, eu numărându-mă printre cei „mişcaţi” către dezvoltarea acestor argumente; ceea ce nu înseamnă că ideea realizării acestui proiect a pornit în primul rând de la mine. Mişcarea iniţială către proiect a venit mai degrabă din afară, la sugestia domnului Oliver Wiertz (profesor la PhilosophischTeologische Hochschule „Sankt Georgen” din Frankfurt şi îndrumătorul secund al programului doctoral pe care îl urmez la Universitatea „Johann Wolfgang Goethe” din Frankfurt). Domnia sa mi-a sugerat să scriu un articol despre argumentele privind existenţa lui Dumnezeu formulate de Plantinga în Two Dozen (or so) Theistic Beliefs. Odată lucrul început, am observat cum pe zi ce trece articolul devine tot mai complex, transformându-se – în final – în cartea de faţă. Mi-am dat seama, lucrând la proiect, că într-un anumit sens el tinde să adune toate preocupările mele anterioare din direcţia filosofiei religiei, istoriei gândirii creştine şi filosofiei ştiinţei”, explică autorul cărții, Valentin Teodorescu.

Valentin Teodorescu este în momentul de faţă doctorand în domeniul filosofiei religiei la Universitatea „Johann Wolfgang von Goethe” din Frankfurt am Main, Germania. A studiat teologia (Master of Theological Studies) la „Beeson Divinity School” din Birmingham, AL (USA) şi filosofia la Universitatea „Al. Ioan Cuza” din Iaşi, unde şi-a finalizat studiile cu un doctorat în domeniul filosofiei ştiinţei. A publicat cartea Conceptul de incomensurabilitate în filosofia lui Thomas Kuhn (Editura Alfa, Iaşi), articole în diverse reviste româneşti şi internaţionale – printre care Revista de Filosofie (Editura Academiei, Bucureşti) şi Kierkegaard Studies Yearbook (De Gruyter Verlag, Berlin) –, şi studii filosofice în diverse volume colective apărute la edituri din România şi SUA.

Adaugă comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.