Forumul Dialogos: „Viitorul Bisericii din Orientul Apropiat” cu Dănuț Mănăstireanu la Arad

Există oare un viitor pentru Biserica din Orientul Apropiat? Este întrebarea dezbătută în cadrul Formului Dialogos în ultimul weekend din ianuarie la Arad. Invitatul platformei de dezbateri a fost doctorul în teologie, Dănuț Mănăstireanu. Evenimentele au fost găzduite sâmbătă și duminică, 27-28 ianuarie de Centru de Afaceri Maris și Biserica Metanoia Arad.

Ghidul acestei conversații destul de sensibile la ora actuală susține că „Biserica din Orientul Apropiat este prinsă la mijloc între extremismul integrismului islamic și violența sionismului israelian. Dispariția Bisericii din regiune (creștinii reprezintă astăzi mai puțin de 4%) ar avea un efect catastrofal pentru șansele de pace în regiune. Pentru supraviețuire, bisericile istorice au sacrificat adesea chemarea lor misionară, susținând necondiționat regimurile autoritare din zonă, și plătesc acum un preț scump. Metodele misionare clasice sunt total ineficiente în spațiul musulman. Există oare un viitor pentru Biserica din regiune? Care sunt consecințele pe termen lung ale persecuției la care sunt supuși creștinii în toate țările din zonă, inclusiv în Israel?” sunt doar câteva din ideile și întrebările la care a răspuns Dănuț Mănăstireanu.

Dan Fizedean, reprezentantul echipei de organizare și prezbiter în Biserica Metanoia Arad, susține că Forumul Dialogos și serile Dialogos se doresc a fi: „Un dialog între credință și cultură”, iar pe această platformă se dezbat teme și idei actuale din perspectiva creștină.

„Am început platforma Dialogos în iarna anului 2015 și desfășurăm șase sesiuni pe an. Este mai mult un format care se aliniază la anul școlar. Dăm startul în octombrie și încheiem în martie, câte o întâlnire pe lună. Sâmbăta dimineața avem o masă rotundă în Centrul de Afaceri Maris, unde ușa este deschisă pentru toți indiferent de statut, confesiune sau convingere religioasă. Iar serile Dialogos se desfășoară cu un public mai specific în cadrul Bisericii Metanoia Arad. Pastorul Emil Bartoș este autorul ideii și până la această etapă, prin intermediul acestei platforme a adus la masa de discuții oameni de valoare, cu cunoștințe vaste din diferite domenii. Liviu Mocan, Teodor Baconschi, Florica Cherecheș, Dionis Bodiu, Dorin Dobrincu, Emanuel Conțac, Mihai Neamțu, Cristina Olariu sunt doar câțiva din cei care ne-au împărtășit experiența și domeniul de expertiză pe care îl dețin. Ne dorim să continuăm cu dezbaterea subiectelor care fac conexiunea dintre cultură și credință actuale pentru generația noastră”, a declarat pentru ȘtiriCreștine.ro, Dan Fizedean.

Dănuț Mănăstireanu este teolog anglican, doctor în teologie, la Universitatea Brunel din Londra, cu o teza intitulată „Un model perihoretic al Bisericii. Eclesiologia trinitară a lui Dumitru Stăniloae”. A predat la Universitatea Emanuel din Oradea – hermeneutică, metode de cercetare și eclesiologie; de asemenea, la Universitățile din Oradea și Cluj cursuri de masterat legate de o perspectivă creștină asupra comunismului și postcomunismului, și în Statele Unite, la Eastern University din St. Davids, Penn, într-un program de masterat – ca profesor asociat, într-un curs de formare spirituală. Profesor asociat la Facultatea de teologie evanghelica din Osijek, Croația, unde a predat teologia culturii. A coordonat o lucrare de doctorat la Seminarul Teologic International Baptist, din Praga, Cehia. Este membru al Consiliului Academic al Centrului de Studii Misionare din Osijek, Croația și membru al Bordului Inițiativei Ortodoxe a Mișcării Lausanne.

Mai multe articole la subiect și activitatea lui Dănuț Mănăstireanu puteți vedea pe blogul Persona!

Mai multe întâlniri din Serile Dialogos la Biserica Metanoia Arad vedeți AICI!

Prelegerea: „Există oare un viitor pentru Biserica din Orientul Apropiat?” va fi disponibilă pe contul de Youtube a Bisericii Metanoia Arad. Vom însera fișierele video când vor fi făcute publice.

Adaugă comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.