Să găsim pace în mijlocul schimbării

Pentru cei mai mulți, schimbarea aduce neliniște – chiar și ideea schimbării. Avem tendința să ne simțim bine în ceea ce este deja cunoscut, chiar dacă ceea ce este cunoscut nu funcționează așa de bine. Unele dintre cele mai frecvente motive din cauza cărora oamenii se împotrivesc schimbării sunt: senzația de pierdere a controlului; frica de surprize neplăcute; ruperea rutinei și învățarea de lucruri noi; teama de eșec, sau teama de a face greșeli. Dacă este vorba despre o schimbare la locul de muncă, cum ar fi concedierea, teama poate crește exponențial.

Având în vedere preferința noastră pentru ce este familiar, cum este posibil să găsim pace în mijlocul schimbărilor, în mod special schimbările care par o răsturnare completă de situație? Știu doar o cale: credința.

Eu am trecut prin multe schimbări de-a lungul carierei mele – unele binevenite, altele nu prea. Acestea au inclus restructurări organizaționale, concedieri, și o turnură radicală în carieră care au însemnat răsturnări și întoarceri de situație timp de aproape 16 ani. O schimbare dramatică a fost când m-am mutat în partea cealaltă a țării neavând nicio perspectivă de muncă. Am numit-o „experiența tip Avraam”: m-am mutat într-un loc unde nu cunoșteam pe nimeni, nu aveam nicio ideea despre piața de locuri de muncă de acolo și nu știam dacă mă voi încadra în cultura de acolo. Dar am simțit că Dumnezeu mă conduce acolo.

Povestea lui Avraam ne dă încurajare și speranță în timpul schimbărilor prin care trecem. Dumnezeu i-a cerut lui Avraam să părăsească tot ce știa el – familia, prieteni, casă, țară – pentru a pleca într-un loc pe care i-l va arăta Dumnezeu. Dumnezeu nu a spus unde sau cum va fi acolo. Însă Dumnezeu i-a spus lui Avraam că va fi binecuvântat. Avram s-a mutat într-o cetate străină, a trecut prin foamete, s-a luptat cu dușmanii și a suferit mult din cauză că timp de mai mulți ani nu a putut avea copii. Însă Dumnezeu i-a spus că sămânța lui va fi numeroasă ca stelele. Geneza 15:6 ne spune: „Avram a crezut pe Domnul şi Domnul i-a socotit lucrul acesta ca neprihănire.”

Cum putem trece prin astfel de perioade fără să fim copleșiți de frică și de anxietate? Avraam ne slujește drept exemplu în această privință:

Căutați să rămâneți în Domnul. Avraam a rămas aproape de Dumnezeu, căutând voia Lui și urmând călăuzirea Lui. Ca urmași ai lui Isus Hristos, noi avem Duhul Sfânt în noi pentru a ne călăuzi. Noi rămânem în Dumnezeu prin faptul că citim și studiem Biblia, prin rugăciune și prin faptul că Îi suntem mulțumitori Lui. Atunci când rămânem în El în felul acesta, primim înțelepciune și călăuzire pentru a face pașii cei mai importanți.

Învățați să fiți supuși lui Dumnezeu. Deși nu era logic, Avraam s-a supus voii lui Dumnezeu, lăsând un exemplu de ascultare pentru noi. De fiecare dată când luăm problemele în mâinile noastre, îi spunem lui Dumnezeu: „Mă descurc. Nu am nevoie de Tine.” E un gând înspăimântător. Noi avem nevoie mereu de Dumnezeu pentru că nu știm ce ne stă în față. Dar El știe. Iar planul Lui întotdeauna este mai bun decât al nostru.

Încredeți-vă mereu în Dumnezeu. Avraam nu a primit fiul promis decât când a avut 100 de ani – la 25 de ani după ce i l-a promis Dumnezeu. Dar Avraam nu a încetat să se încreadă în Dumnezeu. Când mă uit înapoi în viața mea, văd cum Dumnezeu mereu a fost lângă mine. S-ar putea să dureze un timp – câteodată ani de zile – dar Dumnezeu folosește acel timp pentru a ne pregăti mai bine pentru lucrurile pe care le are în Plan.

Istorisirea lui Avraam m-a inspirat să rămân mereu lângă Dumnezeu și să mă încred în El. Pe măsură ce vă veți mări încrederea în Dumnezeu, dați mulțumiri lui Dumnezeu și rugați-vă pentru motive specifice, iar Dumnezeu vă va da pacea Lui care întrece orice cunoștință (Filipeni 4:6-7)

de Catherine Gates

Scrie un comentariu

Adaugă comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Abonează-te la buletinul nostru de
știri creștine