Jurnal de Misiune din Ulan-Ude: Un clan de zei capricioși!

Astăzi facem cunoștință cu o parte din bucătăria buryaților specifică sărbătorii Sagaalgan. Nu pierdeți în fiecare zi din luna februarie, câte un episod din cultura impresionantă, dar pierdută spiritual a Buryaților din Jurnalul de Misiune a lui Marius Giura. Răspunde și tu la „Chemarea Siberiei” binecuvântând acest colț de lume prin rugăciune.

Ziua 5

16 februarie – Buryații se trezesc înainte de răsăritul soarelui. Se scoală în timp ce este încă întuneric, aprind focul în sobe și luminile în casă. Fac asta pentru ca zeul care „aduce noroc” să-i vadă și să nu treacă pe lângă ei în plimbarea lui de dinainte de răsăritul soarelui. Dacă-i prinde dormind, atunci anul viitor nu le va merge bine, cred ei.

Prima zi de Sagaalgan buryații o petrec în mijlocul familiei. Pregătesc mâncăruri „albe” (simbolul gândurilor/intențiilor bune, dar și al unui nou început), mâncăruri cum ar fi buuzî (un fel de găluște cu carne tocată în aluat, fierte în abur – poate cea mai cunoscută mâncare tradițională buryată/mongolă), smântână, brânză de vaci, lapte și alte mâncăruri din făină albă sau carne. De asemenea, fac schimb de cadouri unul cu altul. Așa începe Sagaalgan-ul (Luna Albă) – Anul Nou conform calendarului lunar.

Rugați-vă ca buryații să iasă de sub blestemul zeilor capricioși și să vină sub binecuvântarea lui Dumnezeu, „Căci ce binecuvântezi Tu, Doamne, este binecuvântat pentru veșnicie!” (1 Cronici 17:27)

Rugați-vă ca Cel ce este Lumina Lumii, Isus Hristos, să lumineze și inimile buryaților, astfel încât ei, urmându-L, să nu mai umble în întuneric. (Ev. după Ioan 8:12)

Rugați-vă ca ei să accepte darul vieții veșnice – „fiindcă plata păcatului este moartea, dar darul fără plată al lui Dumnezeu este viața veșnică în Isus Hristos, Domnul nostru” (Romani 6:23)

Rugați-vă ca Dumnezeu să binecuvânteze familiile buryaților, familia fiind foarte importantă pentru ei, dar și ca multe dintre aceste familii să ajungă să-L cunoască pe Dumnezeu, cu mic și mare!

Rugați-vă și pentru seminarul Mișcarea Ucenicilor Multiplicatori, care va avea loc sâmbătă și duminică în biserica noastră cu participarea credincioșilor din mai multe bisericii din Buryatia. Rugați-vă ca 2 Timotei 2:2 – „Ceea ce ai auzit de la mine, înaintea multor martori, încredinţează unor oameni de încredere, care să fie în stare să-i înveţe pe alţii!” – să se împlinească în viețile noastre și în viețile lor!

Mulțumesc că-i purtați pe buryați și pe noi în rugăciune!

PS: una dintre imaginile atașate este o pictură de Zorikto Dorjiev, unul dintre cei mai faimoși pictori buryați, pictura reprezentând o familie buryată.

În harul Lui,

Marius Giura

 

Adaugă comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.