Rick Box despre: „Înțelegerea Vremurilor”

Pe când eram partener cu Jerry, într-o firmă de consultanță, l-am auzit împărtășindu-i un gând profund lui Tom, un client de al nostru. Observația lui Jerry a fost una simplă, dar profundă: „Succesul este cel mai mare impediment în calea măreției”.

Jerry a mai explicat că odată ce apare succesul, liderii, în general, ajung să creadă că reușitele se datorează excelenței lor profesionale. Ca rezultat, ei ajung să creadă că succesul lor va continua. Ei cred că orice decizii ar lua, întotdeauna vor duce la succes. Totuși, pe măsură ce piața și condițiile se schimbă, oamenii de succes pot fi lăsați în urmă cu ușurință, dacă nu caută în permanență să înțeleagă vremurile, iar când apar schimbări importante să se adapteze conform acestora.

Se pare că în zilele noastre singurul lucru care nu se schimbă este realitatea că lucrurile se pot schimba – și de multe ori chiar se schimbă, câteodată cu o viteză incredibilă. Îmbrățișând status quo-ul este o strategie excelentă în cazul în care vrei să rămâi în urmă, în timp ce competitorii tăi merg înainte.

Desigur că schimbarea nu este un concept nou, deși tehnologia și metodele de comunicare au jucat un rol important în a accelera schimbarea și scopul ei. Biblia ne oferă câteva observații înțelepte despre schimbare și despre importanța de a fi dispuși să răspundem eficient la schimbare.

De exemplu, în cartea 1 Cronici, găsim o relatare interesantă a unor oameni care s-au alăturat lui David în lupta lui împotriva lui Saul. Aflăm, deci, despre „fiii lui Isahar, care se pricepeau în înţelegerea vremurilor şi ştiau ce trebuia să facă Israel” (1 Cronici 12:32). Ei erau observatori neobosiți ai lucrurilor care se întâmplau în jurul lor, căutând să vadă cum să răspundă mai bine la circumstanțele schimbătoare.

Vechea carte de înțelepciune, Eclesiastul, vorbește, de asemenea, despre inevitabilitatea schimbării. Primul verset din capitolul al treilea începe cu „Toate îşi au vremea lor şi fiecare lucru de sub ceruri îşi are ceasul lui.” Vorbește și despre cerințele schimbării în domeniul muncii:

„…săditul îşi are vremea lui şi smulgerea celor sădite îşi are vremea ei… dărâmarea îşi are vremea ei şi zidirea îşi are vremea ei;… aruncarea cu pietre îşi are vremea ei şi strângerea pietrelor îşi are vremea ei;… căutarea îşi are vremea ei şi pierderea îşi are vremea ei;… păstrarea îşi are vremea ei şi lepădarea îşi are vremea ei;… ruptul îşi are vremea lui şi cusutul îşi are vremea lui…” (Eclesiastul 3:2-7).

Când vorbim despre muncă – formularea planurilor, dezvoltarea strategiilor, implementarea proiectelor și evaluarea rezultatelor – ar fi extrem de benefic să îi luăm ca model pe acei oameni biblici ai lui Isahar, căutând mereu să înțelegem vremurile astfel încât să știm ce ar trebui să facem nu doar ca să avem succes, ci și ca să căutăm măreția.

În același timp, marii lideri știu că înțelegerea vremurilor și disponibilitatea de schimbare a abordărilor nu înseamnă și schimbarea sau compromiterea valorilor. Acestea rămân constante, ca un far neclintit în mijlocul mării mereu în schimbare.

Adaugă comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.