Jurnal de Misiune din Jamaica: Tabloul sărăciei dezolante din spatele destinațiilor turistice de lux

La ce vă zboară gândul când auziți cuvântul Jamaica? Da, da, la acele plaje aurii cu apele cristaline de azur și peisaje exotice pe care mulți dintre noi le visează cu ochii deschiși. Dar ce se ascunde în spatele destinațiilor turistice de lux? O poveste dureroasă, o sărăcie lucie și un popor care are nevoie acută de vindecare fizică și spirituală.

În perioada, 16-25 februarie 2018, o echipă de medici creștini au văzut Jamaica din spatele plajelor, Jamaica din interiorul insulei, printre munții stâncoși și realitatea din junglă!

Cu doi stomatologi, doi doctori interniști și un misionar, echipați cu medicamente și ochelari de citit au pornit într-o aventură dureroasă, care i-a făcut să descopere îi ei inima suferindă a Domnului Isus pentru un popor și o țară prezentată în lume ca o destinație de lux, dar care duce lipsă de lucruri elementare.

În spatele plajelor cu hoteluri de lux oamenii trăiesc în interiorul insulei într-o sărăcie lucie. Drumuri de acces foarte proaste și majoritatea localnicilor trăiesc în căsuțe cu o singură cameră de placaj.

Locuitorii din Jamaica trăiesc din agricultură, unii din culturile de fructe care le planteaza în junglă și alții din trestia de zahăr care crește în zonele de câmpie mlăștinoasă. Serviciile medicale de bază sunt o nevoie acută pentru locuitorii simpli. Echipa Kontakt Mission Internațional le-a arătat prin slujirea lor pe Domnul Isus care vindecă și îngrijește nu doar fizic, ci și spiritual!

Zece zile în jungla tropicală a marcat inimile misionarilor, dar și a localnicilor. Echipa medicală a desfășurat cinci clinici medicale, au vizitat bisericile baptiste locale încurajându-le în lucrarea lor și au împărtășit Vestea Bună a Împărăției Evangheliei cu fiecare beneficiare care a trecut pe la clinigile mobile. Ba mai mult, clinicile mobile au fost gândite în așa fel ca să facă conexiunea dintre bisericile locale și oamenii săraci din comunitate.

Aniel Naste, responsabil de Kontakt Mission România a fost alături de cei patru doctori din SUA și s-a ocupat de distribuirea ochelarilor și împărtășirea Evangheliei. Cum l-a marcat această experiență ne spune în rândurile ce urmează:

„Am distribuit ochelari și aveam mai mult timp să stau cu oamenii. Pentru a le testa vederea am folosit versetul de aur: „Fiindcă atât de mult a iubit Dumnezeu lumea că a dat pe singurul Său fiu, pentru ca oricine crede în El, să nu piară, ci să aibă viață veșnică”, Ioan 3:16. Pornind de la adevărul acestui verset, am putut ușor deschide subiectul despre Evanghelie. Într-o zi la clinică am discutat cu o doamnă. Credeam că toată discuția nu va avea nici un rezultat, dar la sfârșitul zile a venit și mi-a spus că vrea să mai vorbească cu mine. Mi-a povestit din viata ei, cum merge la biserică dar îi este greu să facă pasul următor, botezul, pentru că nu se vede destul de bună să o facă! I-am explicat că numai prin Domnul Isus putem fi buni și că e important să venim la El așa cum suntem și El ne curățește, m-am rugat pentru ea și la sfârșit a zis că înțelege acum și că e gata să facă și pasul următor și am prezentat-o pastorului local! Cred că ce a fost special la misiunea asta au fost așteptările! Când te gândești la Jamaica îți imaginezi doar vacanță și plajă! Dar în spatele acestora, acolo unde turiștii nu ajung este multă sărăcie și oamenii care au nevoie de Cristos. O imagine care mi-a rămas în minte este expresia oamenilor care nu vedeau să citească și când primeau ochelarii care li se potriveau și vedeau clar, fața li se lumina și se umplea de bucurie”, ne-a împărtășit Aniel Naste.

Jamaica este o țară insulară din Marea Caraibilor, învecinată cu Haiti și Republica Dominicană, și este cea de-a 5-a cea mai mare insulă din Caraibe. A fost descoperită de Cristofor Columb în 1494 și a fost dominație spaniolă până în 1655 când a devenit colonie a Marii Britanii. Sub conducere britanică, Jamaica a devenit unul dintre cei mai mari exportatori de zahăr, economia plantațiilor bazându-se pe sclavii importați din Africa, și mai târziu, pe forța de muncă chineză și indiană. Emanciparea cu drepturi depline le-a fost acordată sclavilor în 1838, iar țara și-a câștigat independența față de Regatul Unit pe 6 august 1962. Cu o populație de 2,8 milioane de locuitori, Jamaica este a treia cea mai populată țară anglofonă din America, după Statele Unite și Canada, și a patra cea mai populată țară din Caraibe. Capitala, și cel mai mare oraș, se află la Kingston. Orașul are o populație de 937.700 de locuitori. Jamaicanii sunt, în mare parte, descendenți ai africanilor, dar există și europeni, chinezi, indieni, și alte minorități multi-rasiale.

Fiind o lungă perioadă colonie britanică, limba oficială în Jamaica este engleza. Astfel insula este un ogor fertil pentru evanghelizare și misiune pentru oricine poate împărtăși vestea bună în limba internațională.

Echipa ȘtiriCreștine.ro vă provoacă să vă rugați pentru această țară, pentru acest popor. Rugați-vă pentru oamenii săraci care nu îl cunosc pe Isus și au nevoie de dragostea Lui de Tată. Rugați-vă pentru copiii – viitorul acestei țări. Rugați-vă pentru creștinii din Jamaica să fie sare și lumină în țara lor, să fie brațele iubitoare a Domnului Isus pentru cei săraci și reflecția Mirelui care va reveni curând pe nori să ne ia în slava Lui.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.