Baptiștii din România - Pionierii - Mihai Ciucă

Robert J. Tamasy: Fiți mereu gata să dați un răspuns

de Robert J. Tamasy

„De ce mergeți la muncă?” Sunt multe răspunsuri la această întrebare. Evident, un motiv ar fi ca să ne câștigăm existența. Un alt motiv ar fi, în situația fericită, să avem o profesie care să ne placă și să ne aducă o satisfacție pe acest plan. Munca noastră poate aduce beneficii pentru alții prin produsele și serviciile pe care le oferim. Pentru unii munca este doar o activitate care umple timpul dintre weekenduri.

Ne putem gândi și la alte motive pentru care să mergem la muncă. Dar de câte ori începem o zi de muncă cu atitudinea că suntem acolo să Îl reprezentăm pe Isus Hristos – chiar dacă nu lucrăm pentru o biserică, sau pentru o organizație non-profit, sau chiar pentru o organizație condusă de creștini?

Acest motiv nu este întotdeauna pe primul loc în mințile noastre, dar ar trebui să fie. Coloseni 3:23 spune: „Orice faceţi, să faceţi din toată inima, ca pentru Domnul…” Putem arăta asta prin perseverența și calitatea cu care ne îndeplinim munca. Dar trebuie să recunoaștem că prin munca noastră putem avea oportunități să întâlnim oameni care să dorească să cunoască mai multe despre Domnul Isus. Așa că trebuie să fim pregătiți.

Prietenul meu Tom este director general al unei companii. Nu demult a venit în vizită un client important de al lui din altă țară. L-a văzut pe Tom că împărțea niște bilete muncitorilor din fabrică și l-a întrebat: „Ce sunt alea?”. A aflat că biletele erau pentru un eveniment de la biserica lui Tom, unde avea să vorbească un invitat special, și apoi a avut mai multe întrebări despre aceste lucruri.

Tom i-a răspuns la întrebări, una câte una, cu căldură și cu blândețe. Atunci clientul respectiv a spus că soția lui era creștină, însă în localitatea unde locuiau ei, majoritatea oamenilor îmbrățișau o religie diferită. Pe măsură ce Tom îi răspundea la întrebări, acest client era din ce în ce mai entuziasmat comentând mereu: „Nimeni nu mi-a spus niciodată despre aceste lucruri!” sau „Nu am auzit o asemenea explicație niciodată.” Apoi au urmat alte conversații în zilele următoare.

Când mi-a relatat Tom această întâmplare, mi-a mărturisit că nu se aștepta să aibă o asemenea oportunitate de a vorbi despre Isus. Dar era limpede că el a înțeles nu doar să își slujească compania și clienții, ci să Îl slujească și să Îl reprezinte pe Domnul. El a pus în aplicare 2 Timotei 2:15 care spune: „Caută să te înfăţişezi înaintea lui Dumnezeu ca un om încercat, ca un lucrător care n-are de ce să-i fie ruşine şi care împarte drept Cuvântul adevărului.” Totodată, Tom a aplicat două dintre principiile cheie atunci când vine vorba de a spune altora credința ta:

Fiți mereu pregătiți să dați un răspuns. Oportunitățile de a vorbi cu alții despre Domnul Isus apar în mod surprinzător. Așa că este bine să așteptăm neprevăzutul. „Fiţi totdeauna gata să răspundeţi oricui vă cere socoteală de nădejdea care este în voi; dar cu blândeţă şi teamă.” (1 Petru 3:15)

Cereți înțelepciune ca să răspundeți potrivit. Nu există o rețetă anume pentru evanghelizare personală. Necesită înțelepciune – și încredere în călăuzirea lui Dumnezeu – pentru ceea ce vom spune – pentru a fi adecvat situației. „Purtaţi-vă cu înţelepciune faţă de cei de afară; răscumpăraţi vremea. Vorbirea voastră să fie totdeauna cu har, dreasă cu sare, ca să ştiţi cum trebuie să răspundeţi fiecăruia.” (Coloseni 4:5-6).

Baptiștii din România - Pionierii - Mihai Ciucă

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.