Ce urmează în Orientul Mijlociu după atacurile coaliţiei conduse de Statele Unite în Siria?

În noaptea de 13 spre 14 aprilie 2018 o coaliţie formată din Statele Unite, Marea Britanie şi Franța a lansat un atac cu rachete asupra Siriei, în locurile unde se presupune că sunt depozitate arme chimice. Atacul vine ca răspuns la lansarea unor arme chimice asupra populaţiei civile din oraşul sirian Douma, în urma căruia au fost ucise 75 de persoane. Imagini oribile cu copii inconştienţi sau care nu pot trage aer in piept au făcut înconjurul lumii.

De câteva zile s-a creat o stare de tensiune, generată în principal de postările pe reţeaua de socializare Twitter ale preşedintelui american Donald Trump, în care acesta ameninţa cu lansarea unui atac ca răspuns la folosirea armelor chimice de către regimul sirian. Acum după ce o parte din rachetele lansate au atins ţinte din Siria, mulţi se intreabă ce va urma. Va escalada situaţia? Va exista o confruntare directă între Statele Unite şi Rusia? Va ataca Iranul, sau organizaţia sprijinită de aceştia, Hezbollahul, Israelul?

Dacă ar fi să dăm crezare titlurilor din ştirile alarmiste, răspunsul ar fi probabil da. Ambasadorul Rusiei în Statele Unite a declarat: „…aceste acţiuni nu vor rămâne fără consecinţe.” Agenţia de ştiri de stat din Siria a avertizat: „..tensiunile inflamează lumea.” Iranul a prezis „consecinţe regionale”, pe care mulţi le-au interpretat ca fiind o ameninţare directă împotriva Israelului.

Dar oare cum stau lucrurile în spatele uşilor închise? Este oare posibil ca în ciuda retoricii belicoase care se propagă din capitalele Damasc, Moscova sau Teherean, să se audă şi un oftat de uşurare venind din aceeaşi direcţie? Totuşi loviturile coaliţiei aliate, direcţionate cu precizie „chirurgicală” nu au atins ţinte iraniene sau ruseşti, şi deşi capacităţile de arme chimice ale preşedintelui sirian Assad au primit o lovitură serioasă, totuşi regimul lui a rămas intact.

Postul de ştiri CBN News a stat de vorbă cu un fost ofiţer de informaţii israelian. Acesta a spus că datorită preciziei şi naturii limitate a atacului cu rachete, nu se aşteaptă ca situaţia să escaladeze. De asemenea Avi Melamed, un analist politic şi autor al cărţii „Inside the Middle East” (În interiorul Orientului Mijlociu) a spus că se aşteaptă ca Assad să demonstreze lumii întregi că viaţa merge mai departe în ţara pe care o conduce într-un mod atât de brutal. De fapt, televiziunea de stat din Siria a şi transmis imagini cu Assad îmbrăcat la costum şi cu o servietă în mână, îndreptându-se cu calm spre biroul său.

Şi totuşi vorbim despre Orientul Mijlociu, iar cei mai mulţi analişti spun că Siria stă pe un butoi cu pulbere şi orice calcul greşit ar putea arunca lucrurile în aer. Cel puţin aceasta era şi linia pe care mergea retorica de dinainte de atacurile coaliţiei.

Din perspectiva Occidentului, preşedintele Trump şi-a ţinut cuvântul şi a demonstrat că poate să atragă de partea sa doi aliaţi cheie: Marea Britanie şi Franţa. De fapt, a spus Melamed, „este prima dată de la debutul crizei siriene, când puterile occidentale se unesc împotriva lui Assad.” Aceste atacuri mai trimit şi un semnal către Assad, ruşi şi iranieni că Statele Unite au revenit ca şi actor important în regiune după opt ani când fostul preşedinte american Obama a eşuat în a impune respectarea unor limite de demarcaţie, în special în ceea ce priveşte atacurile asupra civililor şi folosirea armelor neconvenţionale. Atacurile demonstrează şi puterea de care dispun armatele occidentale în zonă, lucru pe care Assad, Rusia şi Iranul vor trebui să-l ia în calcul în viitor.

Reacţiile pe care le vor avea Rusia, Iranul şi Siria în următoarele zile vor fi hotărâtoare pentru escaladarea tensiunilor. Chiar dacă nu exista consecinţe imediate ale atacului lansat de Statele Unite şi aliaţii săi un lucru este cert: seminţele războiului sunt adânc îngropate în solul sirian. Iranul îşi va continua eforturile de a-şi amplasa o prezenţă militară la graniţa Israelului, în timp ce Israelul va continua să declare că va face tot ce-i stă în putinţă să prevină acest lucru. Iranul nu va face compromisuri în a-şi atinge ţinta, şi nici Israelul. Având aceste lucruri în vedere, şansele ca o confruntare masivă în regiune să aibă loc în viitorul apropiat sunt din ce în ce mai mari.

Rugaţi-vă pentru Siria. Deşi situaţia pentru populaţia civilă şi în special pentru creştinii care au mai rămas în ţară  este disperată în afara capitalei Damasc, Dumnezeu are toate lucrurile sub controlul Lui suveran. Evenimentele din Siria, Israel şi tot Orientul Mijlociu este în planul lui Dumnezeu pentru zilele din urmă. Rugaţi-vă ca Dumnezeu să întărească credinţa copiilor Săi care au rămas în Siria şi aceştia să fie o mărturie pentru cei rămaşi din comunitate. Rugaţi-vă că Dumnezeu să dea  înţelepciune liderilor lumii care să procedeze astfel încât să fie cât mai puţine victime omeneşti.

Scrie un comentariu

Adaugă comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Abonează-te la buletinul nostru de
știri creștine