Irak – locul 8 în topul mondial al persecuției

De unde vine persecuţia

Există mai multe grupuri care persecută creştinii în Irak. Acestea sunt reprezentate de  mişcări radicale islamiste care persecută alte minorităţi religioase, şi execută numeroase crime şi răpiri. Liderii islamici calomniază creştinii în mesajele pe care le predică la moschei, lucru care contribuie la creşterea persecuţiei. Autorităţile guvernamentale, atât cele locale cât şi cele naţionale, ameninţă creştinii şi îi „încurajează” să părăsească ţara. Partidele politice au şi ele un rol în persecuţia creştinilor în spaţiul public prin mesajul lor anti-pluralism. În plus, creştinii care sunt convertiţi de la islam suferă o persecuţie intensă din partea familiilor, clanurilor şi a comunităţilor din care fac parte, iar membrii acestora pot recurge chiar la crimă pentru a-i pedepsi pe cei care au părăsit islamul. În acelaşi timp, liderii bisericilor creştine istorice din Irak zădărnicesc orice eforturi ale unor alte confesiuni creştine de a-şi stabili o prezenţă acolo.

Cum suferă creştinii

În partea centrală şi cea de sud a Irakului, creştinii sunt mai precauţi şi evită purtarea sau arborarea de simboluri creştine de frică că vor fi hărțuiţi sau discriminaţi la punctele de control, în universităţi, la locurile de muncă sau în clădirile oficiale. Organizaţiile creştine sunt ameninţate cu răpiri şi atacuri de către militanţii islamişti. Credincioşii creştini, în special cei care îşi mărturisesc credinţa în mod public, se confruntă cu discriminare din partea autorităţilor putând fi acuzaţi de blasfemie dacă sunt prinşi că predica Evanghelia către musulmani. Nou convertiţii de la islam la credinţa creştină trebuie ca în cele mai multe cazuri să-şi ţină credinţa secretă pentru a nu fi persecutaţi de cei din jurul lor, iar de cele mai multe ori aceştia îşi pierd dreptul la moştenire sau căsătorie.

Exemple de creştini

Există mai multe relatări despre creştinii care s-au întors în oraşele lor de baştină după ce gruparea teroristă ISIS a fost învinsă în Irak şi oraşele care s-au aflat sub ocupaţia acestora eliberate.

Ştiricreştine v-a ţinut la curent cu povestea acestora în mai multe ocazii. (vezi aici link )

În Mai 2017 portalul Middle East Monitor a relatat un incident de discurs ce incita la ură din partea unui cleric şiit de top care a declarat în mod public că evreii, creştinii şi alte minorităţi religioase trebuie să „se convertească la islam, să plătească taxa religioasă (jizya) sau să fie ucişi.”

Anul trecut a reprezentat primul an când creştinii din Qaraqosh, situat în apropierea orașului antic Ninive,  au putut sărbători Paştele înapoi în oraşul lor după ce acesta a fost sub ocupaţia ISIS din anul 2014.

Adrian are 20 de ani şi locuieşte în Qaraqosh. El este unul din cei 25.000 de creştini care s-au întors anul trecut. La scurt timp după întoarcere el şi-a găsit de lucru într-un magazin de optică medicală de pe una din străzile comerciale din Qaraqosh.

Reprezentanţii organizaţiei Open Doors au stat de vorbă cu el în faţa bisericii Tahira din Qaraqosh, una din cele mai mari biserici creştine din Orientul Mijlociu. Grădina bisericii a fost folosită de către militanţi ISIS ca şi teren de antrenament pentru terorişti. Coloanele de marmură ale bisericii sunt pline de găuri făcute de gloanţe, că o mărturie a urii pe care o au teroriştii faţă de creştinism şi cruce.

ISIS a fost în atenţia internaţională foarte mult în ultimii ani, până când a fost înfrântă în Irak şi mai apoi în Siria. Dar, conform celor spuse de Adrian, creştinii din Irak erau de sub persecuţie cu mult înainte ca ISIS să ocupe părţi însemnat din Irak, şi ei se simt în nesiguranţă şi în prezent. „Suferinţa este ceva cu care creştinii irakieni se pot identifica foarte, foarte uşor.”

Creştinii sunt răpiţi, torturaţi şi ucişi

Adrian oferă o perspectivă mult mai largă asupra presiunii la care au fost supuşi creştinii din Qaraqosh în ultimii zeci de ani. „În războiul dintre Irak şi Iran din anii ’80 mulţi oameni din Qaraqosh au fost capturaţi sau ucişi. Efectele acelei perioade se simt în comunitate până în ziua de azi.”

Există un muzeu în centrul oraşului unde sunt comemoraţi toţi cei dispăruţi în conflict. Câteva dintre rudele lui Adrian sunt printre aceştia.

„Dar chiar şi mai recent, din 2003 până astăzi, creştinii sunt răpiţi, torturaţi şi ucişi în mod constant,” spune Adrian. „În special în oraşele mari precum Bagdad sau Mosul. Chiar recent trei creştini au fost înjunghiat şi au murit în Bagdad.”

Rugaţi-vă pentru Irak

Rugaţi-vă pentru Adrian şi familia lui, ca Dumnezeu să-i ţină tari în credinţă şi să nu trebuiască să-şi abandoneze locurile natale din cauza persecuţiei.

Există multe relatări încurajatoare despre irakieni carre se convertesc la creştinism în partea de sud a Irakului. Rugaţi-vă ca Dumnezeu să înzestreze locurile unde se produc convertirile cu păstori care vor instrui nou-convertiții în credinţă şi care vor potoli foamea după Cuvântul sfânt pe care aceştia o au.

Mulţumiţii lui Dumnezeu pentru toţi creştinii care, după ce s-au refugiat din calea ISIS, s-au întors înapoi în localităţile de unde au plecat după ce teroriștii au fost înfrânți. Rugaţi-vă pentru cei care încă mai sunt în tabere de refugiaţi şi care aşteaptă un semn pentru a şti ce să facă, ca Dumnezeu să-i călăuzească în locurile unde El poate să-i folosească pentru Împărăţia Sa.

Rugaţi-vă pentru slujitorii lui Hristos din Irak, păstori şi preoţi, că ei să fie mărturii vii despre puterea şi prezenţa lui Hristos. Rugaţi-vă ca Trupul lui Hristos din Irak să rămână viu în Irak, să crească şi să fie o mărturie despre puterea Dumnezeului celui viu.

Scrie un comentariu

Adaugă comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Abonează-te la buletinul nostru de
știri creștine