Israelul sărbătoreşte 70 de ani de independenţă

Ierusalim: Ceremoniile care marchează Ziua Independenţei statului Israel au început miercuri, 18 aprilie, şi vor continua până sâmbătă, timp de 70 de ore, pentru a marca cei 70 de ani de când David Ben Gurion anunţa întemeierea statului modern Israel la data de 14 Mai 1948. Tema aniversării celor 70 de ani este celebrarea unei „Moşteniri a inovării.”

Ceremoniile au început în prezenţa preşedintelui Israelului, Reuven Rivlin, a primului ministru Benjamin Netanyahu, a ministrului apărării Avigdor Liberman şi a şefului forţelor de apărare israeliene IDF, Gadi Eisenkot, cărora li s-au alăturat o mulţime numeroasă de invitaţi şi  persoane publice într-o ceremonie muzicală ce a onorat 100 de soldaţi israelieni ce au primit elogii pentru serviciul adus ţării. Avioane militare, printre care şi renumitul F35, considerat cel mai avansat avion militar din lume, şi elicoptere au brăzdat cerul zburând dintr-o parte în alta a ţării.

Ceremoniile s-au desfăşurat la cimitirul militar de pe muntele Herzl şi au cuprins şi aprinderea a douăsprezece torţe de către douăsprezece persoane care au adus o contribuţie importantă în societatea israeliană. Printre aceştia au fost şi primul-ministru Benjamin Netanyahu şi purtătorul de cuvânt al Knessetului, parlamentul israelian, Yuli Eldstein.

Tema centrală a ceremoniilor a fost supravieţuirea poporului evreu şi progresul tehnologic în cele şapte decade de independenţă. S-a spus povestea poporului evreu începând de la Moise şi întemeietorii națiunii evreiești, până în secolul al – XX- lea  când a avut loc Holocaustul şi până la explozia tehnologică din zilele noastre care pune Israelul printre primele ţări din lume în domeniul cercetării şi tehnologiei. S-a amintit faptul că renaşterea Israelului este de fapt o împlinirea a vechilor profeţii biblice care au devenit o realitate ca răspuns la rugăciunile multora.

Preşedintele american Donald Trump a anunţat recent că va schimba locaţia ambasadei Statelor Unite la Ierusalim şi că deschiderea noului sediu va fi chiar în ziua de 14 Mai 2018 ceea ce va coincide cu aniversarea de 70 de ani. Trump a rămas de neclintit în hotărârea pe care a luat-o, deşi s-a confruntat cu o opoziţie puternică din partea reprezentanţilor Autorităţii Palestiene şi a suporterilor acesteia.

„Cu toţii suntem recunoscători pentru puternica alianţă pe care Israelul o are cu Statele Unite,” a spus Netanyahu. „Salutăm decizia istorică a preşedintelui Trump de a recunoaşte Ierusalimul drept capitală a Israelului şi de muta ambasada celei mai puternice tari din lume acolo. Mulţumim domnule preşedinte! Mulţumim America!”

„Sărbătorim împreună cu poporul evreu cei 70 de ani de independenţă,”  a spus și Mat Staver, directorul Liberty Counsel, o organizaţie care apără drepturile creştinilor din America. „Numărul 70 are o mare însemnătate biblică şi este potrivit ca ambasada americană să-şi deschidă porţile în Ierusalim tocmai la acest ceas aniversar. Legăturile biblice şi arheologice ale poporului evreu ci teritoriului statului Israel este de necontestat, ei sunt adevăraţii deţinători ai acestor locuri. E un adevarat miracol cum această micuţă dar incredibilă ţară nu numai că a supravieţuit, dar îşi aduce o contribuţie importantă la dezvoltarea tehnologică şi agricolă a lumii. Israelul nu numai că a supravieţuit în ciuda tuturor circumstanţelor potrivnice, dar chiar prosperă şi are o mare influenţă asupra întregii lumi. Israelul este un adevărat miracol modern,” a completat Staver.

sursa: www.lc.org

Un comentariu
  1. Racz Rozalia 2 iunie 2018 Reply

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.