30 de zile de rugăciune: Simbolurile credinţei

Unul dintre obiectivele noastre este să îi ajutăm pe cititorii ghidului „30 de zile de rugăciune pentru Lumea Musulmană” să înţeleagă mai bine credinţa şi cultura musulmană. Înţelegerea ne va ajuta să ne rugăm, să îi iubim, să interacţionăm mai eficient cu musulmanii pe care îi cunoaştem şi să fim o influenţă pozitivă în comunitatea de
credincioşi din care facem parte.

Anul acesta le-am cerut colaboratorilor noştri să ţină seama de simbolurile credinţei prezente în comunităţile musulmane despre care ne scriu. În fiecare cultură şi subcultură din lume, suntem înconjuraţi de simboluri – la unele ne putem raporta, în timp ce pe altele nu le conştientizăm. Suntem încântaţi să împărtăşim cu voi fascinanta varietate de simboluri care ne-au fost prezentate din întreaga lume şi semnificaţia pe care acestea le au în diferite grupuri etnice musulmane.

În general, creştinii recunosc multe simboluri – crucea, peştele, sarea şi lumina, etc. – imagini al căror înţeles îl cunosc şi cu care rezonează. În Islam nu există tot atât de multe simboluri recunoscute universal, acestea fiind mai degrabă locale. Mai jos sunt câteva dintre cele mai răspândite simboluri:

Caligrafia: Întrucât reprezentarea creaturilor vii este descurajată în Islam, datorită credinţei că aceasta este o acţiune rezervată lui Dumnezeu, reprezentările caligrafice ale versetelor din Coran au fost întotdeauna foarte importante în designul islamic.

Culoarea verde: Verdele are anumite conotaţii tradiţionale în Islam – în Coran, de exemplu, este asociat cu Paradisul. De asemenea, verdele a fost ales ca fiind culoarea Fatimizilor, o puternică dinastie arabă şiită din secolului al IX-lea.

Steaua şi semiluna: Acest simbol se regăseşte în reprezentările medievale ale Islamului, dar a fost de asemenea folosit şi în simbolistica romană şi creştină. Fiind emblema Imperiului Otoman a devenit şi mai tare asociat cu Islamul în a doua jumătate a secolului al XIX-lea.

Simbolurile ne servesc prin faptul că ne aduc aminte de lucrurile importante, ne oferă un sentiment de conexiune şi ne ajută să ne definim credinţele. Foloseşte simbolurile despre care vei învăţa în următoarele 30 de zile ca o inspiraţie pentru rugăciunile tale!

Adaugă comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.