ZIUA 1 – 30 de zile de rugăciune: Simbolurile

În construirea de punţi şi în comunicarea semnificativă cu cei de altă credinţă, identificarea simbolurilor importante ale acelor oameni (dar şi alor noastre) este vitală. Totuşi, limitarea la identificarea unui simbol, fără a-i cunoaşte semnificaţia, este similară cu aşteptarea de a comunicarea într-o limbă străină, în urma simplei auziri a acelei limbi.

Cultura, ca şi credinţa religioasă (cu care uneori coincide), este plină de simboluri. Conform celor scrise de Clifford Geertz, cultura este „un model de semnificaţii cuprinse în simboluri, transmis de-a lungul vremii”, un sistem de „concepţii moştenite, exprimate în formă simbolică, prin intermediul
cărora oamenii comunică, îşi perpetuează şi îşi dezvoltă cunoaşterea” (Geertz, C., (1973). Interpretarea culturilor, pag. 89).

Poate sună complex şi complicat şi chiar este. O credinţă religioasă, precum Creştinismul sau Islamul şi oamenii care o urmează nu sunt unidimensionali. Nu spunem că trebuie să înţelegem deplin toate nivelurile simbolurilor, înţelesurilor şi valorilor înainte de a putea comunica în dragoste sau înainte de a ne ruga pentru prietenii sau vecinii noştri musulmani.

Totuşi, dragostea implică deschiderea de a pune întrebări, dorind să afle nu doar ceea ce crede celălalt din punct de vedere doctrinal, ci de asemenea şi să înţeleagă într-un mod profund. Acest angajament vine prin înţelegerea unor tânjiri comune, a unor dorinţe adânci.

Aceste tânjiri ne ajută să înţelegem că un simbol al musulmanilor cum este spălarea rituală înainte de rugăciune, poate însemna mai mult decât ceea ce e vizibil la suprafaţă, fâcând referire la înţelesul mai profund al curăţării şi la importanţa înfăţişării neprihăniţi în faţa lui Allah.

NE RUGĂM PENTRU:

Ca ucenicii lui Hristos să aibă inspirație cu privire la simbolurile, semnificaţiile şi valorile cheie pe care să le folosească în transmiterea Evangheliei.

Pentru pocăinţă pentru acei creştini care s-au grăbit să judece practicile vecinilor lor musulmani, fără a vedea oportunităţile de a împărtăşi harul
răscumpărător.

Pentru o înţelegere aprofundată pe măsură ce ne vom ruga următoarele 30 de zile.

Adaugă comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.